O SCHIMBARE MAJORA se va petrece in organizarea lumii pe care o stim astazi. Care sunt premisele si scenariile posibile?

 Criza imobiliara? Criza financiara? Criza economica? Criza? Ne invadeaza rusii? Ne cotropesc refugiatii musulmani? Al treilea razboi mondial? Bomba atomica? Foamete? Supra-populare? Supra-poluare? Zombi? Matrix? 

Acestea sunt cateva dintre intrebarile si dilemele ce clocesc, in momentul de fata, in mintile tuturor. 

Nu stim exact ce ne paste insa un lucru este clar: in viitorul apropiat O SCHIMBARE MAJORA se va petrece in lumea pe care o stim astazi. Mai exact, sistemele de organizare politica, economica si sociala vor suferi transformari radicale. Oameni de afaceri din China, Europa pana in SUA, jurnalisti, sociologi, diplomati, politicieni, filozofi si alti ganditori sunt cu totii de acord cu aceasta afirmatie.  Cu totii ne pregatim ca ceva sa se intample. Semne sunt multe.

Companiile vor acum sa obtina profit maxim, mai mult ca niciodata, pentru ca nu se stie ce se va intampla in 2020 si dupa acest an fatidic. Aceleasi companii vor sa angajeze oameni dar nu mai au pe cine, asa incat incep sa introduca robotii in masa atat in productie cat si in servicii. 

Angajatii vor sa castige cat mai multi bani si sa se bucure de veniturile lor prin achizitii de consum dar si cu scop de investitie. Vezi in Romania avantul creditelor imobiliare din ultimii cativa ani. Vezi si fuga romanilor in strainatate.

Politicienii vor sa acapareze cat mai multa putere in mainile lor, incalcand principiile democratice in baza carora au fost alesi.

Imigrantii saraci din tari devastate de razboaie, boli si foamete fug. Si tot fug, in incercarea lor de a se salva.

UE se dezintegreaza, SUA isi pierde rolul de lider al lumii, China devine din ce in ce mai puternica economic si militar, Rusia este disperata, Australia se izoleaza si mai mult, Orientul Mijlociu cauta sa se reinventeze, America Latina este in degringolada, iar Africa este pe cale de a renaste.

Planeta isi pierde rabdarea cu noi.

In acest timp, bogatii lumii precum Rockefeller si Rothschild simt ca nu mai pot aduce un aport benefic la viitorul omenirii, asa ca de cativa ani au inceput sa-si lichideze bunurile si proprietatile pentru a lasa loc unei alte elite de oameni de afaceri care sa decida asupra noastra, a tuturor. Un pas foarte important pentru ceea ce urmeaza sa se intample.

Mai putem observa cateva tendinte importante:

  • Frustrarea crescanda a omului de rand din Romania si din lume, dezamagit fiind de mersul lucrurilor, dezamagit de elitele politice, dar si de elitele de business, a atins cote alarmante.

  • Corporatiile nu mai pot oferi joburi de vis pentru tinerii de azi.

  • Corporatiile au devenit niste colosi cu puteri aproape nelimitate, similare sistemelor politice in anumite tari si care nu mai pot fi controlate de nimeni si nimic.

  • Tendintele extremiste in randul populatiei generate de dezamagirea fata de elite au generat decizii majore la nivel national precum Brexit-ul in Marea Britanie, alegerea lui Donald Trump in SUA sau protestele de masa din Romania, intre cele mai mari de dupa revolutie.

  • Absolventii de facultate de azi nu mai vor joburi full-time! Vor part-time-uri si proiecte. Se plictisesc repede, nu vor bani multi, refuza sa intre in competitie cu alti colegi si cer in schimb experiente multiple si libertate totala de a alege! In Romania, cel putin, pustimea de 20 de ani de astazi este poate prima generatie de platitori de taxe de dupa 1989 care nu mai poate fi manipulata si controlata cu usurinta de pana acum. 

 

Toate acestea ne indeamna sa intelegem ca forma de organizare economica numita capitalism si care a generat de la 1750 incoace cei mai multi dintre bogatii lumii este foarte aproape de a-si atinge apogeul. Dar nici democratia nu mai este ce a fost o data, din moment ce este calcata in picioare zilnic de politicieni care au la indemana puterea legislativa pentru a face tot ceea ce doresc.

 Intrebarea ramane: ce ne asteapta mai departe? 

Iata cele 2 scenarii posibile vehiculate la nivel global in momentul de fata, 2 alternative diametral opuse:

  1. O tranzitie de la capitalism la socialism in vest, asa cum in est s-a petrecut trecerea de la comunism la socialism. Adica inlocuirea gandirii capitaliste potrivit careia binele individual primeaza in favoarea binelui comun. In vreme ce forma de socialism avuta in vedere ar fi cea in care binele comun ar prima. Acest lucru vizeaza insa nationalizarea unor bunuri private pentru a echilibra puterea statala cu puterea detinuta in prezent de corporatii. Iar acest fapt ar atrage dupa sine concentrarea de putere in mana politicienilor care sa conduca peste companii, angajati, copii si batrani.

  1. O tranzitie de la puterea politica la puterea economica. Alternativa la primul scenariu vizeaza introducerea unui asa numit “nou contract social” de asta data intre cetateni si mediul de afaceri, versus “contractul social” gandit la 1762 de Jean Jacques Russeau intre cetateni si sistemul politic. Un nou contract social ar transfera legitimitatea de organizare a omenirii de la politicieni la afaceristi. 

Daca ma intrebati pe mine ce ar fi mai bine pentru omul de rand: as zice ca niciuna pe termen scurt si mediu. 

Insa, noi, romanii, mereu am fost nevoiti a alege raul cel mai putin rau dintre 2 rele. In Romania, cel putin, decizia este clara. Politicienii ne-au dezamagit mult mai mult decat oamenii de afaceri.