Criza fortei de munca, un subiect fals?

Acesta este un articol aparut in revista Cariere si pentru care colega noastra Ana Maria Gardiner a impartasit experienta ei personala:

 “Alina Anghel – managerul unei firme de employer branding si Co-Fondator al comunitatii Great HRs, unul dintre initiatorii proiectului „Angajez 45+”, spune ca in comunitatea de HR din Romania precum si printre candidati s-a observat in ultimii doi ani existenta unei perceptii a avantajului unei varste mai mici la angajare, in detrimentul candidatilor cu experienta de lucru mai vasta. „Suntem din ce in ce mai atenti la aceasta tendinta care pe masura ce timpul a trecut a devenit si mai vizibila. Am aflat cu stupoare ca in anumite situatii varsta de la care un candidat incepe sa fie mai putin atractiv pentru angajatori este chiar mai mica decat ne-am asteptat – nivelul coborand chiar si spre 35 de ani in anumite industrii”.

Tendinta din anumite industrii este confirmata de Ana Maria Gardiner, comunicator si consultant cu experienta care dupa ce cautarile pentru un job au esuat si-a deschis propria firma de comunicare.

“Indraznesc sa afirm ca industriile asa-zis creative sunt poate cel mai afectate de perceptia eronata ca doar tinerii pot fi creativi. Si pe cale de consecinta, angajatii cu experienta devin mai putin valorosi in piata si mai putin dezirabili. Astfel ca, in consultanta de PR, publicitate si marketing online, angajatii de 30+ pot constata ca intalnesc dificultati in a-si gasi joburi”.

 Inainte sa isi deschida propria companie de consultanta in PR, marketing si training, Ana Maria spune ca a fost timp de 15 ani un angajat top performer. A acumulat inclusiv experienta internationala. A lucrat timp de doi ani in Dubai unde a coordonat strategii de comunicare pe trei continente simultan.

“Acolo am ramas insarcinata si cand am aflat ca durata concediului maternal este de doar 6 saptamani, am decis ca pentru binele copilului meu singura optiune pentru noi era sa revenim in Romania. La intoarcerea in tara acum aproape 5 ani, am constatat ca multi dintre fostii colegi de scoala, liceu, facultate sau job plecasera in strainatate, ca si mine anterior. Numai ca ei nu s-au mai intors si nici nu au in plan sa o faca. Acest fenomen m-a pus pe ganduri inca de atunci”.

 Intre timp Ana Maria a constatat, la 32 de ani, ca in Romania optiunile sale de angajare erau limitate spre deloc. „Atunci cand am realizat ca nu pot atinge nivelul financiar dorit din postura de angajat, decat daca ori imi gaseam un job in afara, departe de familie si prieteni, ori imi dezvolt o companie in Romania. Am decis sa raman in tara, pentru ca asta mi-am dorit.”

Puteti citi articolul integral aici:

https://revistacariere.ro/leadership/piata-muncii-employment/criza-fortei-de-munca-un-subiect-fals/?fbclid=IwAR1jKfhzCCdKif4ONvd6IeuEmF6XT6jDGG1VwvBQ4OLO7LkzUZafOJwUbXw