Cei patru piloni ai fundației unei campanii memorabile de marketing în 2021

Pandemia a schimbat fundamental comportamente și, printre altele, inclusiv modul în care privim o reclamă. Oamenii doresc să vizualizeze un conținut care le îmbogățește viața și le oferă o experiență plăcută. De aceea, pentru a te asigura că vei dezvolta o campanie de marketing autentică și semnificativă, este vital să găsești un echilibru între interesele publicului și valorile din spatele afacerii tale. 

Crearea unei campanii de marketing de succes a presupus întotdeauna îmbinarea mai multor strategii și o echipă bine sudată. Totuși, există câteva aspecte care pot să fie definite drept „cei patru piloni” ai fundației unei campanii de top în 2021 – un an al provocărilor economice și al speranței de revenire la „normalul” vieții sociale așa cum eram obișnuiți cândva. Pe scurt, „cei patru piloni” ar putea fi enunțați astfel: 

1.    Crează un conținut memorabil

2.    Simplitatea este cheie

3.    Fii autentic

4.    Crează un mesaj puternic

1. Crează un conținut memorabil... Cu adevărat memorabil... Oamenii au aflat în pandemie că fraza „viața e scurtă” poate să fie ceva mult mai concret de cât ne-am imaginat... Oamenii nu mai au timp de banalități, clișee, fraze „goale”, dar „răsunătoare”... Ei vor să fie implicați în societate, vor să simtă că pot face o diferență. 

Un conținut memorabil nu va rămâne însă fără urmări, pro și contra, de aceea este vital să lucrezi cu o echipă de profesioniști care să te ajute să evaluezi corect riscurile pentru afacerea ta. Curajul atrage, dar, evident, stârnește și valuri.

Un exemplu în acest sens a fost campania „Belive” („Crede”) de la Gilette, cu sloganul: „The best men can be” („Să fim cei mai buni bărbați”). Mesajul clipului este că bărbații ar trebui să își ceară socoteală unul altuia atunci când au o atitudine necorespunzătoare și să se preocupe mai mult de exemplul pe care îl oferă copiilor, „viitorii bărbați.”

Campania Gillette care trata teme precum bullying-ul, mișcarea #MeToo și masculinitatea toxică a împărțit în două opinia publică. Clipul postat pe canalul oficial de YouTube al brandului a strâns aproape 3 milioane de vizualizări în nu mai puțin de două zile. Răspunsul publicului la campanie a fost, cum era de așteptat, unul mixt: unii au lăudat inițiativa companiei, alții au spus cănu vor mai cumpăra produsele vândute sub acest brand, acuzându-l de „propagandă feministă”.

Ceea ce face această campanie să fie cu adevărat memorabilă este tocmai conținutul inedit. Gillette își recunoaște public „neajunsurile” și recunoaște că ei au făcut parte din problemă. La începutul reclamei, este afișat vechiul slogan publicitar: „Cel mai bun lucru pe care un bărbat îl poate obține” și apoi chiar această frază este „supusă judecății publice”, ajungând să fie întoarsă, regândită, reevaluată. Clipul este un proces la care toți privitorii sunt jurați.

Primul pas către schimbare și îmbunătățire este recunoașterea punctelor slabe și a eșecurilor din trecut, pentru a merge mai departe cu forțe proaspete. Gillette a decis să se schimbe în viitor și să promoveze „cei mai buni bărbați care pot fi”. Campania lor de marketing digital a rămas cu adevărat „memorabilă”.

2. Simplitatea este mai bună – Pandemia ne-a adus aminte cât de importantă este sănătatea, un lucru pentru care nu eram neapărat recunoscători înainte. Ceva banal pentru un om poate să fie o problemă majoră pentru altul. Spre exemplu, vederea normală...

Implicarea companiei în problemele de sănătate este un principiu de marketing simplu, dar mereu impresionant. Atunci când corporațiile iau inițiativa de a stimula progresul și îmbunătățirea calității vieții persoanelor defavorizate se creează automat o simpatie față de brand-ul respectiv. LEGO a făcut exact acest lucru cu noul lor produs, LEGO Braille Bricks (Lego cu piese Braille pentru nevăzători).

3. Fii autentic – Iar pentru aceasta trebuie să-ți pese cu adevărat de problemele oamenilor, de frământările, visurile și grijile lor. Un client de durată se câștigă prin încredere.

Convingătoare și bazată pe o „poveste”, campania de marketing Reebok intitulată „25.915 zile” a demonstrat cât de puternică poate fi crearea unei conexiuni emoționale adevărate cu publicul. 25.915 zile simbolizează durata medie de viață a unei ființe umane. Campania subliniază astfel  importanța de a ne trăi fiecare zi a vieții la maximum, de a ne bucura de lucrurile mărunte. Cu alte cuvinte, sloganul Reebok spunea: „onorați corpul care vi s-a dat”, iar acesta este cel mai bun îndemn de a face sport și de a cumpăra echipamentul adecvat.

4. Crează un mesaj puternic – Încearcă să găsești modalități de a crea conexiuni puternice cu publicul tău țintă și de a produce campanii de marketing digital de înaltă calitate care săevidențieze valoarea brand-ului tău în viața consumatorului sau a publicului.

Steve Jobs a oferit o prezentare cu un mesaj direct și puternic în 2007, atunci când a spus că iPhone-ul este un comunicator pe internet, un telefon și un iPod, toate incluse într-un singur device / instrument. Ceva similar cu produsele cosmetice „all in one” sau cu oferta la hoteluri „all inclusive”... doar că în domeniul tehnologiei. 

Apple a înțeles că publicul lor râvnea la un produs tehnologic de tipul „all inclusiv”, iar campania de promovare a iPhone-ului este ea însăși „o poveste de succes”, una dintre cele mai cunoscute din istoria recentă a marketing-ului.