Top tendințe în mass-media românească

O creștere spectaculoasă a canalelor digitale și o explozie de noi advertiseri se constată în piață, pe categorii care sunt relaționate cu serviciile digitale. 

Tot mai mulți specialiști apreciază că ecosistemul media din România s-a adaptat foarte repede la provocările pe care carantina și restricțiile le-au adus și a folosit la maxim oportunitățile pe care această criză le-a deschis. 

Acest lucru va determina și apariția de noi oportunități pentru industria comunicării din România.

Media clasică versus social media

2021 a fost primul an în care audiențele TV au crescut cu 4% în rândul targetului 18-54 ani, din mediul urban. A fost un lucru firesc în contextul restricțiilor de mișcare și a închiderii restaurantelor sau localurilor, precum și a altor măsuri generate de pandemia de coronavirus. 

Raportul Media FactBook realizat de Initiative arată că un număr mai mare de telespectatori cu educație medie și înaltă au urmărit programe TV anul trecut (+3.1pp), iar din rândul acestora, publicul feminin este mai însemnat (+1.1pp). De asemenea, se observă o mutare a audiențelor către intervalul „off prime time” și o creștere a timpului de vizionare cu 6%, comparativ cu 2021.

Pe de altă parte, bugetele de media digitală au crescut cu 6% în 2020, față de 2019, principalii beneficiari fiind Google, Facebook și Programmatic.

Creșteri spectaculoase ale industriei de media în ansamblul ei

Industria de media şi divertisment din România are o creștere estimată la 8% în 2021 comparativ cu 2020, la o valoare de circa 2,70 miliarde euro, peste nivelul înregistrat în 2019 când piaţa a atins valoarea de 2,53 miliarde euro, notează cea de-a 22-a ediţie a raportului PwC Global Entertainment & Media Outlook 2021-2025 (GEMO).

Estimările arată, de asemenea, că industria va continua să crească până în 2025, cu o rată medie anuală de 7,68%.

Raportat la nivel regional, România a înregistrat în 2020 cea mai mică scădere a industriei de media şi divertisment dintre ţările din Europa Centrală şi de Est incluse în raport. Spre exemplu, Ungaria a înregistrat o scădere de 6,03%, Polonia de 5,92% şi Cehia de 4,94%.

Publicitatea pe internet, creștere națională rapidă

România are cea mai mică piaţă de publicitate pe internet din Europa Centrală şi de Est, dar cu cea mai rapidă creştere. Sectorul a urcat cu 8,33%, la 106 milioane euro, în 2020. Acest segment este estimat că a crescut cu 11,78% anul trecut, la 118 milioane euro, conform raportului PwC.

În același timp, veniturile din publicitatea TV au crescut anul trecut cu peste 2%, la 312 milioane euro, iar în 2021 sunt estimate să ajungă la 339 milioane euro.

Eficientizarea departamentelor de HR, esențială în perioadă de criză economică

Într-un context de criză economică, inflație galopantă, costuri cu energia la care abia mai putem să mai facem față, nevoia de revizuire a cheltuielilor în general a intrat deja în atenția tuturor, fie oameni, fie companii.

Dacă nu suntem foarte atenți în această perioadă și dacă nu ne pregătim cu diligență pentru ce va urma, riscăm să avem mari probleme financiare la care unii dintre noi nu vor putea face față.

In acest sens, eficientizarea proceselor și a tuturor activităților într-o companie, de altfel, este absolut necesară pentru a putea rezista pe piață în perioada aceasta.

La fel este valabil și în cazul departamentelor de HR. Acestea au sarcina dificilă de a atrage talentele potrivite, la costuri cât mai mici și cu minim de efort.

Iată, așadar, care sunt principalele abordări pe care trebuie să le aibă un departament de HR, astfel încât să reușească să gestioneze cu succes procesele de recrutare și retenție a talentelor de top, într-un context de piață dificil.   

 

P.S. În caz că vă întrebați de ce își dă cu părerea o companie de consultanță în PR și marketing pe un asemenea subiect, ei bine, pentru că suntem implicați în varii proiecte de employer branding alături de clienții noștri, dar și pentru că suntem genul de companie atentă la trendurile pieței și ne place mult să transferăm mai departe din informațiile care pot fi utile și altora.

 

1.     Digitalizarea și automatizarea sunt un ,,must”

După doi ani de muncă în sistem remote, în anul 2022, digitalizarea este deja o realitate, care a atins aproape toate aspectele managementului resurselor umane. Iar în viitorul apropiat, soluțiile avansate de tehnologie HR vor continua să schimbe semnificativ dinamica locului de muncă prin automatizare.

Astfel, realizarea unor sarcini monotone, precum parcurgerea CV-urilor, crearea de rapoarte, informarea angajaților și multe altele au fost reduse din atribuțiile departamentului de HR. Companiile trebuie săinvestească tot mai mult în sisteme automatizate de salarizare și în diverse programe moderne, pentru ca personalul de HR să se focuseze pe mulțumirea angajaților și pe crearea unui mediu satisfăcător pentru aceștia.

Mai mult decât atât, un software de resurse umane all-in-one bazat pe cloud nu mai este ,,nice to have”, ci mai degrabă un ,,must have” pentru eficientizarea timpului și fluidizarea proceselor.

Angajații în HR se vor putea concentra, astfel, pe învățarea unei singure aplicații de bază pentru managementul angajaților, folosind aplicații integrate cu o singură vizualizare, în loc să învețe numeroase platforme de software noi. Deținerea unui site central pentru comunicarea cu angajații reduce lacunele de comunicare și pierderea de informații.

 

2.     Creșterea vitezei de recrutare

Se întâmplă destul de des ca un specialist în HR să primească un refuz din partea unui candidat potrivit, care a acceptat un alt rol, pentru că a durat prea mult timp să primească oferta.

Într-o piață competitivă, capacitatea de a trece rapid candidații prin procesul de recrutare poate face diferența dintre a primi un răspuns negativ sau pozitiv din partea unui candidat, care pare a fi perfect pentru poziția deschisă.

Nu numai că viteza oferă un avantaj în fața altor companii pentru a câștiga talentele de top, ci rapiditatea este pur și simplu ceea ce candidatul de astăzi este obișnuit să primescă în era vitezei. O companie care nu are o astfel de capacitate, poate fi văzută ca neadaptată prezentului, ceea ce este un mare minus pentru atragerea oricărui angajat.

E nevoie ca departamentele de HR să dispună de toate instrumentele necesare pentru a reacționa în timp real. Și este imperios un proces de recrutare bine pus la punct, fără să fie necesare aprobări din mai multe direcții pentru luarea deciziilor finale.

 

3.     Eficientizarea procesului de onboarding

Multe companii au fost forțate, pentru prima dată, în 2020, să angajeze oameni fără a-i întâlni vreodată în persoană și, deși acum suntem mult mai încrezători și familiarizați cu întâlnirile online și apelurile video, crearea unui spirit de echipă pozitiv este încă o provocare atunci când este limitat de spațiile virtuale. Este esențial felul în care un angajat nou este perceput de colegi - pentru un boost de încredere de la început.

De aceea, departamentele de HR din întreaga lume vor face din crearea unei experiențe pozitive de onboarding una dintre prioritățile lor cele mai mari în acest an.

Aceasta include lansarea de programe de mentorat, organizarea mai multor evenimente hibride de socializare, identificarea modelelor eficiente de feedback, prezentarea colegilor prin video-uri interesante.

Cercetările efectuate de Glassdoor au descoperit că un proces eficient de integrare poate îmbunătăți retenția angajaților cu până la 82%.

4.    Analiza datelor și ascultarea activă

Pe măsură ce forța de muncă evoluează, departamentele de HR folosesc din ce în ce mai mult datele și analiza datelor, ca parte a procesului lor de luare a deciziilor. 

Departamentele de resurse umane trebuie să se îndepărteze de intuiție și să îmbrățișeze datele pentru a lua decizii informate și încrezătoare.

HR trebuie să fie o sursă vitală de generare de valoare și, prin urmare, trebuie să fie instruite în analiză și strategie. Cu cât mai multe organizații țin evidența unor valori precum rata de rotație, absenteismul, rata de angajare, diversitatea fondului de candidați, rata de acceptare a angajaților și nu numai, cu atât își pot pune mai bine în strategie nevoile de personal și pot descoperi soluții la problemele dificile care apar uneori neprevăzut – cum a fost pandemia de COVID-19.

Managerii de resurse umane vor continua să fie conduși din ce în ce mai mult de big data, de la planuri de marketing personalizate la date în timp real pentru a monitoriza și a se adapta la tendințele în evoluție. Ca atare, HR va trebui să adopte o abordare mai asemănătoare cu marketingul, personalizându-și comunicarea și politicile pentru a realiza acest lucru.

 

5.     Adoptarea practicilor de securitate cibernetică pentru un mediu de lucru sigur

Cu miliarde de dispozitive conectate la internet și care conțin date sensibile, securitatea cibernetică a devenit un subiect fierbinte, nu numai pentru companii, IT și HR, ci pentru fiecare persoană în parte. Angajații trebuie să învețe cum să securizeze nu numai datele sensibile ale companiei, ci și propriile lor date personale - informații de identificare personală, informații despre sănătate, date bancare, proprietate intelectuală.

Companiile au fost martore unor noi provocări de securitate cibernetică, mai ales de la implementarea modelului de lucru la distanță. În ultimii ani, a existat o creștere alarmantă a amenințărilor cibernetice, phishingul și programele malware fiind cele mai frecvente amenințări.

Alături de echipe de IT specializate, echipele de HR trebuie să se asigure că angajații sunt instruiți corespunzător să se ferească de posibile atacuri ce ar putea dăuna companiei sau chiar lor personal.

Complexitatea și amploarea obiectivelor de afaceri în 2022 determină companiile să fie din ce în ce mai flexible și să adopte soluții unice de management al capitalului uman, pentru a ține pasul cu așteptările și realitățile forței de muncă.

 

Scurt reminder la ce să fii atent când creezi campaniile de Google Search

Oamenii folosesc astăzi căutarea pe laptop și telefoane mai mult ca niciodată. 

Dacă îți perfecționezi campaniile de Google Search vei avea trafic mai mare pe site și mai mulți clienți.

Știm cu toții că „toate drumurile duc la Roma” și, totuși, unii ajung mult mai repede ca alții la destinație. 

Iată ce trebuie să știi.

1.     Cuvintele cheie, în primul rând

Este recomandabil să cauți cuvintele cheie potrivite înainte de a începe chiar un nou cont Google Ads.

Împreună cu scorul de calitate al site-ului tău, bids-urile pentru cuvintele cheie determină locul în care Google va clasifica reclama ta în rezultatele căutării.

Licitarea pentru cele mai bune cuvinte cheie pentru afacerea ta va duce la o rată de clik-uri (CTR) și o rată de conversie mai mari. 

Acesta este motivul pentru care cercetarea extensivă a cuvintelor cheie este crucială pentru o campanie de succes. 

Poți crea o listă largă și generică de cuvinte cheie potrivite brand-ului tău, dar utilizarea instrumentelor de cercetare te va ajuta să rafinezi lista pentru a fi cât mai specifică. 

Spre exemplu, Google’s Keyword Planner și Google Trends sunt instrumente gratuite care te pot ajuta să decizi ce cuvinte cheie vor funcționa mai bine decât altele.

2.     Adaptează-te rapid

Nu există un mod sigur de a estima nivelurile de trafic ale cuvintelor cheie înainte de lansare.

Google oferă estimări de trafic, dar estimările nu sunt întotdeauna exacte cu rezultatul obținut „la cald”. 

Când lansezi pentru prima dată noua ta campanie Google Ads, trebuie să fii gata să te adaptezi rapid.

La început, este bine să-ți monitorizezi campania foarte des. Ideal ar fi din oră în oră. 

Urmărirea valorii CTR, a ratei de conversie și a valorilor suplimentare te va ajuta să determini cuvintele cheie și anunțurile care funcționează cel mai bine. 

De asemenea, trebuie să monitorizezi campaniile noi și pentru a te asigura că te încadrezi în bugetul planificat și căbanii sunt alocați corect.

3.     Crează cu atenție titlurile și descrierile

Ad Copy-ul este titlul și descrierea pe care o citesc oamenii când văd reclama. 

Poți avea toate cuvintele cheie și bids-urile potrivite, dar dacă titlul este neglijent, oamenii nu vor da clic pe acesta.

Dacă anunțul tău primește mai multe clik-uri, șansa ca o conversie să aibă loc este mai mare. 

În plus, dacă ai un CTR ridicat, vei avea și un cost pe click (CPC) mai mic, precum și un scor de calitate mai ridicat. 

Google clasează anunțurile cu scoruri de calitate, ceea ce va duce la mai multe click-uri și conversii. Dacă vei crea un titlu grozav, orice altceva se poate îmbunătăți odată cu acesta.

Testează diferite titluri și descrieri pentru a vedea care funcționează cel mai bine pentru publicul tău-țintă. 

Uneori titlul ar trebui să fie creativ și să atragă atenția, în timp ce alteori un anunț mai simplu și mai informativ este mai potrivit cu mesajul unei companii mai sobre. 

4.     Monitorizează frecvent termenii de căutare

Termenii de căutare sunt cuvintele pe care oamenii le introduc direct în bara de căutare Google. 

Când alcătuiești pentru prima dată lista de cuvinte cheie, este posibil să nu fii sigur care sunt cele mai potrivite. 

Dacă monitorizezi termenii de căutare care duc la click-uri pe anunțurile tale, vei putea îmbunătăți lista de cuvinte cheie și, prin urmare, vei crește numărul de click-uri.

De asemenea, dacă există termeni de căutare pentru care nu vrei să apari, îi poți clasifica drept „cuvinte cheie negative”. 

După ce un termen de căutare este adăugat drept „cuvânt cheie negativ”, listarea ta nu va mai apărea pentru acest termen.

5.     Crează o structură de cont adecvată 

Structura contului se referă la modul în care sunt grupate campaniile și cuvintele cheie. 

Dacă structura contului tău nu are sens pentru afacerea ta, campania respectivă de căutare nu va da rezultate bune.

După ce ai stabilit cea mai bună structură a contului pentru brand-ul tău, nu te gândi că ea este un fel de „piatră de temelie”, ci trebuie să fie „un organism viu, în continuă dezvoltare”. 

În timp, cuvinte cheie diferite pot avea rate de conversie mai mari. Unele au un volum mai mare de trafic decât altele. Este bine să anticipezi campaniile viitoare, iar pe măsură ce primești mai mult trafic vei putea să adaugi cuvinte cheie.

Top 3 tendințe în industria de media din România

O creștere spectaculoasă a canalelor digitale și o explozie de noi advertiseri se constată în piață, pe categorii care sunt relaționate cu serviciile digitale. 

Tot mai mulți specialiști apreciază că ecosistemul media din România s-a adaptat foarte repede la provocările pe care carantina și restricțiile le-au adus și a folosit la maxim oportunitățile pe care această criză le-a deschis. 

Acest lucru va determina și apariția de noi oportunități pentru industria comunicării din România.

Media clasică versus social media

2020 a fost primul an în care audiențele TV au crescut cu 3% în rândul targetului 18-54 ani, din mediul urban. A fost un lucru firesc în contextul restricțiilor de mișcare și a închiderii restaurantelor sau localurilor, precum și a altor măsuri generate de pandemia de coronavirus. 

Raportul Media FactBook realizat de Initiative arată că un număr mai mare de telespectatori cu educație medie și înaltă au urmărit programe TV anul trecut (+3.1pp), iar din rândul acestora, publicul feminin este mai însemnat (+1.1pp). De asemenea, se observă o mutare a audiențelor către intervalul „off prime time” și o creștere a timpului de vizionare cu 6%, comparativ cu 2020.

Pe de altă parte, bugetele de media digitală au crescut cu 6% în 2020, față de 2019, principalii beneficiari fiind Google, Facebook și Programmatic.

Creșteri spectaculoase ale industriei de media în ansamblul ei

Industria de media şi divertisment din România are o creștere estimată la 8% în 2021 comparativ cu 2020, la o valoare de circa 2,70 miliarde euro, peste nivelul înregistrat în 2019 când piaţa a atins valoarea de 2,53 miliarde euro, notează cea de-a 22-a ediţie a raportului PwC Global Entertainment & Media Outlook 2021-2025 (GEMO).

Estimările arată, de asemenea, că industria va continua să crească până în 2025, cu o rată medie anuală de 7,68%.

Raportat la nivel regional, România a înregistrat în 2020 cea mai mică scădere a industriei de media şi divertisment dintre ţările din Europa Centrală şi de Est incluse în raport. Spre exemplu, Ungaria a înregistrat o scădere de 6,03%, Polonia de 5,92% şi Cehia de 4,94%.

Publicitatea pe internet, creștere națională rapidă

România are cea mai mică piaţă de publicitate pe internet din Europa Centrală şi de Est, dar cu cea mai rapidă creştere. Sectorul a urcat cu 8,33%, la 106 milioane euro, în 2020. Acest segment este estimat că a crescut cu 11,78% anul trecut, la 118 milioane euro, conform raportului PwC.

În același timp, veniturile din publicitatea TV au crescut anul trecut cu peste 2%, la 312 milioane euro, iar în 2021 sunt estimate să ajungă la 339 milioane euro.

 

Top 5 elemente care contribuie la succesul unui brand în 2022

După schimbările din ultimii 2 ani, mulți manageri au ajuns să-și pună la îndoială strategiile și să se întrebe dacă, în aceste momente de incertitudine, ar trebui să ia în calcul campanii de branding, concentrându-se, de data aceasta, pe încredere mai degrabă decât pe inovație.

Și totuși, milenialii iubesc inovația înainte de orice – oare nu sunt ei baza viitorilor consumatori majoritari? 

Cum se pot adapta companiile într-o eră a burnout-ului, schimbărilor sociale, fricii și chiar dispariția unor companii „cunoscute”, cel puțin pe plan local?

Iată așadar elementele cheie care contribuie la succesul unui brand în 2022.

1.    Încredere & Inovație – ambele sunt la fel de importante

Consumatorii mai tineri preferă branduri noi și inovatoare, iar cei cu vârsta peste 45 de ani se îndreaptă spre companiile care au „o istorie” și sunt considerate „brand-uri de încredere”. 

De asemenea, bărbații s-au dovedit a fi mai entuziasmați de mărcile noi și inovatoare decât femeile în general, iar grupul de vârstă de peste 55 de ani optează, în marea lor majoritate, spre brand-urile cu tradiție în domeniul lor.

O concluzie interesantă la care a ajuns un studiu Squadhelp.com este că „tinerii au încredere în inovație”. Consumatorii sub 45 de ani consideră că inovația în sine este de încredere!

Așadar, o firmă care nu ar mai inova deloc ar putea pierde încrederea unui mare număr de consumatori, tocmai cei care vor fi baza clienților în viitor, o dată cu trecerea generațiilor de seniori actuali.

Desigur, inovația, mai ales atunci când este făcută fără a aduce un plus de valoare real produsului sau serviciilor tale, poate să facă mai mult rău decât bine. 

Inovația are, la rândul ei, limite și trebuie să continui să faci bine ceea ce faci, dar schimbarea și adaptarea sunt importante. Secretul reușitei constă în balanța potrivită între inovație și încrederea în brand-ul tău, în „istoria” lui, mai lungă sau mai scurtă, de rezultate bune.

2.    Sinceritatea – să faci ceea ce spui că faci

Problemele apar atunci când un brand se poziționează și, prin urmare, „se vinde” ca fiind inovator sau implicat social, dar nu face nici una, nici alta. Coerența are o importanță vitală în branding. Arată-le clienților că pot avea încredere în tine pentru a rămâne fideli brand-ului tău!

Dacă ești deja inovator, promovează acest lucru.

Dacă ești implicat în diverse campanii sociale reale, indiferent de mărimea lor, promovează-te în acest sens.

Dacă tu și compania ta v-ați implicat în probleme sociale în trecut, cu rezultate bune, caută să faci un follow-up cu acele rezultate pozitive dovedind implicațiile lor pe termen lung. 

3.    Valorile brand-ului tău – o „rețetă” clasică, dar eficientă mereu

Când ai revizuit ultima dată valorile, misiunea și viziunea brandului tău?

Mai sunt ele valabile? 

Ai actualizat în ultima vreme profilul psiho-social al clienților țintă?

După ce ai finalizat toate acestea, ce ai constatat? Spre ce capăt al spectrului te îndrepți? Te „vinzi” ca o „companie cu tradiție” sau ca o „companie inovatoare”? 

Baza clienților tăi este formată din tineri, persoane de vârstă medie, seniori sau vrei să atragi toate categoriile de vârstă? 

Oricare ar fi răspunsurile, important este modul în care vei reuși să le insufli încredere acestor clienți și potențiali clienți.

4.    Dialogul cu societatea civilă 

Comunicarea de brand în era post-pandemică înseamnă și mai mult dialog cu societatea civilă.  

„Conversația” trebuie să fie pe o temă care convinge și atrage. 

Pandemia ne-a demonstrat că „nimeni nu este sigur” și întreaga omenire poate avea un dușman comun, precum un virus, de aceea a crescut interesul publicului larg pentru „probleme sociale generale”. 

Este un adevăr recunoscut că succesul comercial al unui brand este legat de impactul social pozitiv pe care îl are compania respectivă, de valorile pe care le comunică și de activitățile de lobby și educaționale pe care le întreprinde.

În acest fel, indiferent de domeniul de activitate, un brand se asociază cu valori ca „responsabilitatea”, „respectul”, „ajutorul”. 

Valoarea brandului, care cuprinde totalitatea asocierilor pe care oamenii le fac cu o entitate (fie că este un produs, un serviciu, o persoană, un loc sau chiar o idee/ideologie), poate să crească prin comunicarea grijii pentru oameni. 

O dată cu pandemia, a crescut interesul publicului pentru subiecte sau campanii de branding asociate cu sănătatea, schimbările climatice, mediul înconjurător, educația copiilor, susținerea categoriilor sociale defavorizate, situația țărilor sărace etc.

5.    Brandul, mai cunoscut decât orice angajat

Așa cum unui artist îi vine greu „să se despartă de opera sa” și să o vândă, de multe ori managerii tind să-și impună personalitatea în campaniile de branding. 

Fără a exclude importanța creativității și a „notelor personale”, cel mai important este ca valorile brandului să primeze întotdeauna.

Spre exemplu, în istoria îndelungată a companiei Coca-Cola, nicio persoană asociată cu acest brand nu a devenit mai cunoscută decât compania în sine. 

Cei din pozițiile de conducere nu au căzut în capcana de a schimba total brandul sau mesajul companiei, făcând astfel ca numele afacerii să dăinuiască în timp și să nu dispară odată cu plecarea unui manager sau CEO.

Nu trebuie sa aștepți o criză pentru a te pregăti pentru o criză

Ultimii doi ani ne-au demonstrat tuturor că, indiferent de mărimea sau de profilul companiei pe care o reprezinți, „nu trebuie să aștepți o criză pentru a te pregăti pentru o criză”. 

Mai nou, în contextul iminenței unui război de secol XX la granițele României, a exploziei de prețuri la energie și a unei rate a inflației de 11% în trimestrul 2, este de așteptat că multe companii vor avea de suferit. 

De aceea, este cu atât mai vital în comunicarea de business să fim pregătiți pentru o eventuală situație de criză. 

Schimbările din HoReCa provocate, de exemplu, de coronavirus, s-au simțit adesea în numai 24 de ore, afectând radical numărul rezervărilor sau al comenzilor. Supraviețuirea multor afaceri a depins adesea de modul în care au știut sau nu să gestioneze comunicarea de criză. 

Numărul clienților care au vrut să fie rambursați imediat pentru un serviciu anulat versus numărul clienților care, având încredere într-un anumit brand, au preferat un voucher pentru „altădată” a înclinat balanța în favoarea sau împotriva companiilor. 

În multe cazuri a fost vorba de o alegere rapidă, aproape instinctuală a clienților. Brandurile mai atractive, mai puternice sau companiile care au oferit rapid soluții inovatoare au reușit. 

Pe scurt, este vorba de acele business-uri care au fost capabile să gestioneze cât mai bine crizele de comunicare. Cum? Iată câteva dintre „secretele” lor:

1.    Managementul riscurilor

Înainte de pandemia de coronavirus, managementul riscurilor nu era foarte popular, mai ales în rândul companiilor care știau că oferă produse sau servicii „sigure”, „de bună calitate”.

Pandemia ne-a dovedit că uneori această calitate a serviciului sau a produselor nu este suficientă pentru „a vinde” pe timp de criză internațională.  

Companiile, indiferent de mărimea sau profilul lor au înțeles tot mai mult cât de importantă este gestionarea riscurilor și „pregătirea” pentru o bună și rapidă comunicare de criză. 

Așadar, atenție, nu doar tu te gândești la comunicarea de criză, ci și concurența!

Este vital ca managerii și specialiștii să se gândească la riscuri, să le înţeleagă şi, pe cât posibil, să-și anticipeze propriile vulnerabilități. Specialiștii în comunicare pe care îi ai alături de tine vor face diferența față de concurență! 

2.    Anticiparea deciziilor autorităților sau a modificărilor legislative care îți pot afecta ori impulsiona businessul

Chiar dacă ești un om apolitic, iar businessul tău nu are tangențe directe cu autoritățile sau cu sectorul public, pandemia a dovedit că este extrem de util să fim „la curent cu știrile” și mai ales cu modificările legislative din domeniul tău. 

Analize media & social media făcute de profesioniști în comunicare, rapoarte de monitorizare a presei și ale principalilor influenceri sau grupuri de dezbateri de pe social media te vor ajuta să înțelegi care sunt problemele cele mai presante legate de domeniul tău de activitate și, mai ales, cum sunt ele dezbătute de jurnaliști, influenceri și de publicul larg.

3.    A fi conştient de plusurile și minusurile business-ului tău

Fiecare business este diferit, iar a fi conştient în legătură cu vulnerabilitățile pe care le ai este extrem de important. Și mai ales este vital să știi cum ai putea explica acest lucru jurnaliștilor sau publicului larg, actualilor clienți sau celor care sunt încă nehotărâți. 

Un lucru important este riscul operaţional, mai ales în momentul în care ceva nu merge bine şi pierzi o structură importantă din business. În multe cazuri, în pandemie, s-a mizat pe simplificare şi adaptarea la soluţii digitale, iar această „rețetă” s-a dovedit a fi foarte bună pentru multe business-uri. 

Dar acest lucru a atras, cel mai adesea, disponibilizări în număr mare sau creșteri de costuri ale unor produse. Diferența între brand-uri a fost dată de modul în care companiile au știut să explice clienților și adesea publicului larg momentele grele prin care au trecut.

4.    Orice poate să devină „Breaking news”

Pandemia a adus în prim plan, pentru multe companii, confruntarea cu un internet aglomerat de oferte ale concurenței și uneori chiar apariția de fake-news-uri la adresa unui întreg sector economic. 

Știrile bombastice, „breaking news”-urile reale sau forțate au ajuns să inunde canalele media clasice, în orice domeniu, iar rețelele de socializare le-au preluat tonul alarmist. Pe scurt, înseamnă că, în cele mai multe cazuri,  businessul tău poate intra instant în modul „comunicare de criză”... 

În lipsa unei reacții rapide din partea companiei tale, prejudiciile de imagine pe termen lung îți pot afecta radical business-ul. De aceea este foarte important să ai pregătită o echipă de specialiști in comunicarea de criză și la care să poți apela imediat.

5.    Viteza de reacție

Există crize previzibile, care pot fi prevenite. Există însă și crize neașteptate care, deși ai făcut deja, alături de întreaga ta echipă, numeroase socoteli și presupuneri, tot nu pot fi anticipate.

Managementul crizei presupune să deții controlul și asupra unei crize declanșate instant, printr-o intervenție rapidă și eficientă. 

Un bun „Plan de Management al Crizei” presupune o listă completă de acțiuni concrete ce trebuie aplicate în toate sectoarele afectate de criza respectivă (de exemplu, acțiuni de evacuare, de prim ajutor etc). 

Cu cât mai detaliată este această listă, cu atât mai rapid se iau măsurile și se încheie criza de imagine.

Este vitală comunicarea dintre organizație și publicul său țintă, dar și publicul larg printre care se numără potențialii clienți din viitor. 

Această comunicare trebuie menținută permanent înainte, în timpul și după evenimentele negative.Comunicarea de criză trebuie să fie proiectată în așa fel încât să reducă la maximum efectele periculoase care ar putea afecta imaginea organizației.

În funcție de cât de rapid, etic și corect a procedat organizația, cum a comunicat cu fiecare categorie de public implicat, aceasta va reuși să-și păstreze imaginea și să restabilească mai ușor relația cu publicul, clienții, partenerii, societatea.

O lecţie foarte importantă este tocmai aceea că nu trebuie să aştepţi o criză pentru a te pregăti pentru o criză...

Descoperă tendințele de top din marketingul digital în 2022

A domina jocul de marketing digital înseamnă mai mult decât a înțelege și a aplica principiile de bază ale industriei. Analizând tendințele și rezultatele din trecut și rămânând la curent cu schimbările în curs, experții din întreaga lume pot obține o imagine destul de bună despre cum va arăta anul 2022 în materie de trenduri digitale și campanii de brand.  

1.         Regulamentul privind confidențialitatea

Consumatorii vor să se simtă în siguranță online cu brandurile cu care interacționează și trebuie să simtă așa și despre tine înainte de a putea conta pe ei să devină clienți pe care să îi poți fideliza.

Un alt aspect esențial în ecuația despre confidențialitate îl reprezintă securitatea generală a site-urilor web și a interfețelor magazinelor online.

Atunci când vizitează un site nou, vizitatorii web decid în doar câteva secunde dacă acesta prezintă siguranță sau nu. Dacă ceva li pare suspect, cu atât mai mult în contextul în care zilnic circulă diverși viruși cibernetic chiar și în mesajele între rude și porieteni, vor părăsi site-ul imediat și vor accesa altul. Asta conduce la un bounce rate ridicat ce dăunează afacerii și afectează în mod negativ factorii de clasare Google.  

2.         Human-First Data Experiences

Personalizarea este în continuare la ordinea zilei pentru experiențele pe care consumatorii le preferă. Opțiunile personalizate de e-mail, produse, servicii și conținut nu numai că îi ajută pe clienți să simtă că brandurile îi tratează direct, individual, dar consolidează și relația personală strânsă pe care o au cu mărcile de la care cumpără.

Cu toate acestea, există o linie fină între personalizarea care e de ajutor la nivel psihologic și personalizarea care întrece o limită ce poate deriva în disconfort și nesiguranță.

În 2022 și mai departe, cei mai calificați specialiști în marketing vor dezvolta campanii care valorifică datele clienților pentru a îmbunătăți experiența consumatorului și pentru a crește conversiile - respectând în același timp preferințele clientului și limitele personale în ceea ce privește informațiile sensibile cu caracter personal.

3.         Cookie-uri primare - First Party Cookies

Legile în vigoare restricționează drastic ceea ce pot face marketerii cu datele personale ale clienților. Din acest motiv, comunitatea de marketing este îngrijorată de sfârșitul inevitabil al Third Party Cookies (cookie-urilor terțelor părți).

Cookie-urile de la terți au fost forța motrice din spatele multora dintre cele mai utilizate instrumente de marketing. Acestea au făcut posibilă colectarea unor cantități mari de date - care au fost utilizate pentru personalizarea reclamelor și pentru a face campaniile de marketing mult mai precise.

Trecerea la module cookie primare (First Party Cookies) va forța marketerii să se bazeze în întregime pe datele pe care le colectează ei înșiși. Acest lucru, la rândul său, îi va face mai conștienți de datele colectate de companii și de modul în care acestea sunt utilizate, în conformitate cu abordarea de marketing „centrată pe oameni”.

4.         Conținutul interactiv

Într-o lume digitală fără granițe și cu milioane de posibilități, oamenii caută din ce în ce mai mult experiențe de conținut care să depășească textele tradiționale, indiferent cât de captivante și bine scrise ar fi acele texte. Conținutul interactiv este una dintre tendințele cu cea mai rapidă creștere în marketing de ceva vreme și te poți aștepta ca acest lucru să continue și în 2022.

Fii cu un pas in față cu materiale de marketing creative care invită publicul să devină parte a experienței oferite. Exemple bune includ, dar nu se limitează neapărat la: videoclipuri de realitate virtuală la 360 de grade și imagini 3D, materiale de realitate augmentată, sondaje, teste și chestionare.

De fapt, este de remarcat faptul că acest conținut interactiv primește de două ori mai multă interacțiune decât conținutul static. Tipurile de conținut precum exemplele de mai sus oferă consumatorilor conexiunea personală, implicarea și noutatea pe care le doresc permanenet în conținutul de marcă pe care îl consumă. 

5.         Social Media Stories

De când Snapchat a pionierat ideea cu ani în urmă, poveștile care dispar în 24 de ore de pe rețelele de socializare au explodat. Instagram ar fi următorul care ar sări pe bandwagon, urmat de alte platforme mari precum Facebook, YouTube și chiar Twitter.

În acest moment, este sigur să spunem că poveștile sunt mai mult decât o tendință de marketing digital. Sunt aici pentru a rămâne și se poate aștepta să crească în popularitate în 2022 și nu numai.

Poveștile diferă de postările tradiționale de pe rețelele de socializare prin faptul că sunt disponibile doar pentru 24 de ore – dacă nu sunt incluse în Highlights pe profil, de exemplu pe Instagram.

Aceasta este o cale perfectă pentru utilizatori de a împărtăși momente brute, mai autentice și mai frecvente cu cei care ar dori să le vadă. În plus, secțiunea Stories oferă nenumărate oportunități de crearea a contentului interactiv precum întrebări deschise, poll-uri. 

6.         Micro-video

Datorită popularității în creștere a conținutului video de formă scurtă, Instagram și TikTok vor asista probabil la o creștere a veniturilor publicitare în 2022,  iar Instagram va continua să crească dincolo de cota sa de 50% din veniturile din anunțuri.

Componentele de marketing social media subutilizate, cum ar fi serviciul pentru clienți și gestionarea relațiilor, vor prospera în curând pe aceste platforme. Chiar și YouTube a identificat puterea video-urilor de scurtă durată (10-15 secunde) – introducând secțiunea Shorts.

7.         Nano-Influencer Marketing

Datorită cererii de conținut puternic și captivant, va apărea rapid un nou val de influenceri creativi și va avea un impact mare asupra brandingului. Având în vedere că  ratele de engagement organic pe Instagram au scăzut, influencerii cu un conținut interactiv primesc o privire mai atentă de la afaceri, chiar și cu mai puțini urmăritori. Nano-influencerii sunt specifici nișei și conținutului lor.

Acest lucru oferă mărcilor posibilitatea de a ajunge pe o piață neexploatată. Mai mult decât atât,  nano-influencerii care încă caută o bază puternică pentru a-și construi brandul vin adesea cu planuri excelente de conținut. Concentrându-se pe nano și micro-influenceri, brandurile își vor putea extinde bugetele de influencer marketing în timp ce încă lucrează cu influenceri care sunt profund conectați la publicul lor.

8.         Metaversul: de la 2D la web 3D

Mark Zuckerberg a anunțat o schimbare a numelui de marcă în "Meta" în Octombrie 2021, indicând dorința Facebook de a modela transformarea metaversă. Termenul se referă la posibilitățile realității virtuale și augmentate. Unii îl numesc un spațiu comun virtual accesibil prin căști VR, ochelari AR sau aplicații pentru smartphone.

Utilizatorii pot interacționa, socializa, explora și crea conținut în mediul virtual și își pot monetiza tranzacțiile virtuale folosind tehnologia blockchain și criptomonezile. Metaversul (sau 3web) este intrinsec legat de NFT-uri și criptomonede, care comercializează interacțiuni prin crearea sau vânzarea de artefacte digitale. În 2022, se așteaptă ca 3web să fie o mare provocare comercială și este susținută de branduri importante, inclusiv Nike, adidas, Gucci, Prada, Puma, Microsoft și altele.

9.         Realitatea augmentată și realitatea virtuală

Mulți cred că inteligența artificială este legată de acei ochelari pe care îi porți pentru a accesa o lume a realității virtuale dar este mult mai mult decât atât.

Metaversul vine împreună cu securitatea cibernetică AI, vehiculele autonome și multe altele, iar un pas simplu pentru a deveni familiar cu inteligența artificială este instalarea unui chatbot pe site-ul de comerț electronic. Și obișnuiam să râdem de cei care spuneau că în viitor vor fi mașini zburătoare... 😊

10. Accelerarea creșterii cripto și NFT

Utilizarea tokenelor non-fungibile (NFT) a crescut în 2021 și va continua și în 2022. Un nou mecanism de schimb de valoare în economia online globală, NFT-urile au schimbat valoarea și funcția tuturor activelor și operelor de artă digitale.

De la un moft temporar la o nouă economie, NFT-urile au creat ceea ce Harvard Business Review numește "titluri digitale". În domeniul digital, NFT-urile sunt active unice care pot fi cumpărate și vândute ca oricare altul. 

Tokenizarea  este procesul de conversie a unei bucăți semnificative de date, cum ar fi un număr de cont, într-un șir aleatoriu de caractere cunoscut sub numele de token care, dacă este compromis, nu are nicio valoare semnificativă. Aceste token-uri digitale pot fi folosite pentru a cumpăra lucruri fizice, cum ar fi picturi din viața reală sau active virtuale, cum ar fi arta digitală, achizițiile în aplicație și chiar proprietățile virtuale.

Este ușor să fii distras de noi instrumente digitale ce par foarte promițătoare la prima vedere. Marketerii iubesc noile tendințe și să fie în fruntea noilor tehnologii și platforme. Cu toate acestea, adevărul este că majoritatea afacerilor cresc cu ajutorul instrumentelor de bază din marketingul digital. Adesea, optimizarea execuției digitale de bază va oferi o rentabilitate mai bună a investiției decât experimentarea (și distragerea atenției) cu fiecare instrument nou apărut pe piață. 

Șapte pași spre succesul online al brand-ului tău – top tendințe în online marketing

Toată lumea este de acord că pandemia a schimbat radical comportamentul uman și, o dată cu noile generații de tineri pasionați de tehnică și digital, Influencer Marketing-ul are deja o mare influență economică, iar aceasta va continua să crească. În fiecare an, există noi platforme de socializare, noi tipuri de conținut și noi moduri în care business-urile pot interacționa cu potențialii lor clienți. 

Însă, atenție, o dată cu pandemia sociologii au constatat că, în ceea ce privește psiho-sociologia consumatorului, aspectele cele mai importante care trebuie luate în calcul sunt transparența și valorile comune. 

Pandemia a generat cu sine o adevărată luptă în online între știrile oficiale și fake news-uri. În general, legat de orice anunț pe Social Media, publicul a devenit mai bănuitor.

Practic, oamenii își doresc să știe când în spatele unei postări este un parteneriat plătit și vor să vadă o conexiune reală între brand și influencer: spre exemplu, să susțină cauze comune și în afara campaniilor, să aibă valori asemănătoare și să folosească acel brand cu adevărat.

Cei mai buni influențatori rămân la curent cu tendințele, astfel încât să poată oferi clienților ceea ce au nevoie pentru a străluci.

Având în vedere că peisajul social media se schimbă atât de repede, este important ca factorii de influență săfolosească rapid cele mai tari tendințe de marketing pentru a-și dezvolta autoritatea și expertiza, făcându-se mai atrăgători pentru clienți. 

La rândul lor, business-urile vor dori să devanseze cumva, să anticipeze tendințele de marketing ale influențatorilor concurenți, pentru a-și extinde audiența proprie, a genera noi clienți potențiali și a câștiga mai multe venituri.

Astfel, am sintetizat pentru tine câteva din tendințele actuale în Digital Marketing:

1.     Content Marketingul – deja „clasic”, dar sigur

Blogurile sunt în continuare un aspect important, rămânând în top 3 cele mai preferate forme de Content Marketing. Publicul percepe o conexiune mai puternică față de un anumit brand atunci când înțelege în detaliu valorile companiei și ceea ce diferențiază calitativ un produs. Având o mare varietate de produse și servicii, atunci când vorbim de un preț egal, clienții au tendința să aleagă mereu acel brand care le dă sentimentul de „familiar”, de ,,încredere” și acea companie „transparentă” care oferă detalii despre activitățile sale sau care se implică și în variate aspecte sociale.

2.     Conținutul video – cu toții iubim poveștile

De la mileniali la seniorii „iubitori de telenovele”, fie că le urmărim la TV-ul clasic sau în online,  cu toții iubim filmele. Acest lucru își pune decisiv amprenta asupra modului în care percepem orice conținut video de marketing. Ne plac reclamele care „spun o poveste” – fie că este vorba de una comică, fie de una tip „action” sau ceva romantic. 

Aproape 50% dintre utilizatori caută video-uri legate de un produs sau serviciu înainte de a merge în magazin, conform unui studiu din acest an (Hubspot). YouTube, principala platformă pentru vizualizarea conținutului video, are aproximativ 12 milioane de utilizatori activi lunar, dintre care 9 milioane se uită zilnic la clipuri video.

În fiecare an, cel puțin în ultimii șapte ani, conținutul video a fost mereu în topul tuturor listelor cu tendințe nu numai în Digital Marketing, ci și în marketing în general.

3.     Podcasturile – ne este dor de ... „povestea vorbei”

Ne-am obișnuit să ne relaxăm cu muzica preferată sau să ascultăm ceva plăcut ori interesant atunci când suntem la sala de fitness, suntem prinși în trafic, când facem călătorii mai lungi, vara sau în weekend, adesea chiar „așteptând” la medic sau la „coadă” la supermarket. Uneori ieșim pe o bancă într-un parc și vrem să ascultăm ceva bun, iar alte ori vrem să ne relaxăm pe canapeaua preferată „ascultând” ceva. 

BRAT a realizat anul acesta un studiu amplu legat de evoluția și consumul de conținut audio în format digital în România. Tematicile preferate sunt comedia și umorul (53%), știrile (38%) și tehnologia (36%). S-a constatat că 37,8% dintre utilizatorii de internet cu vârste cuprinse între 16-50 de ani ascultă podcasturi. Dintre aceștia, majoritatea sunt persoanele cu vârsta sub 45 de ani. Interesant este și faptul că aproximativ 30% din ascultătorii din mediul urban sunt salariați cu funcții de conducere și studii superioare. Așadar, anul acesta, podcasturile primesc atenție specială și în România.

4.     Impresionarea – vrem mereu ceva deosebit 

În perioada pandemiei, consumul de digital a crescut enorm, la fel și producția de content online. Acest lucru a determinat practic acum un nou fenomen: atenția tot mai scăzută pe care oamenii au început să o aibă atunci când petrec timp în online. Tot mai multe companii au înțeles importanța extraordinară a unei bune poziționări a brandului pe Social Media și a îmbunătățirii experiența utilizatorului pe website. Este un trend care, cu siguranță, se va menține și se va amplifica în următorii ani.

5.     Micro și Nano influencerii devin tot mai căutați 

Există diferite tipuri de influenceri, de la cei supranumiți „nano”, cu doar câteva mii de followeri pe social media până la influenceri celebri pe plan internațional, cu milioane. Sociologii au constatat că aceștia sunt percepuți drept „mai autentici” de către multe categorii de public, mai „familiari”. Concentrându-se pe nano și micro-influenceri, companiile vor putea să-și extindă bugetele de marketing, în timp ce lucrează în continuare cu influenceri care sunt profund conectați cu publicul lor. Acești tip de influenceri pot beneficia de parteneriate cu un număr tot mai mare de brand-uri, relevante pentru domeniul lor.

6.     Influencerii vor deveni mai specializați

Influencerii se află la rândul lor într-un mediu de concurență acerbă cu alții. Tendința este ca ei să își caute anumite „nișe”, sectoare de public sau grupuri care să-i diferențieze de restul influencerilor. Așadar, și în viitor, influencerii vor continua să-și dezvolte expertiza în nișa sau industria lor, făcându-se cât mai atractivi pentru acele companii prestigioase care le pot asigura un anumit tip de „portofoliu” personal.  

Pe măsură ce influencerii devin mai specializați, vom vedea probabil o schimbare în limbajul pe care îl folosim. Vedem deja că unii influenceri optează pentru a fi numiți în schimb „creatori” sau „creatori de conținut”.

7.     Marketingul „cauzelor și problemelor”, marketingul „activist” va continua să crească

Pandemia a readus în atenție calea activismului social și o mulțime de influenceri s-au implicat în comentarea unor acțiuni ale oficialităților ori în semnalarea și comentarea unor decizii care ar putea influența o anumită categorie de public sau chiar societatea în ansamblu. 

Într-un anumit sens, influencerii au preluat din „munca” jurnaliștilor de investigații și a editorialiștilor din media clasică. 

Din ce în ce mai mult, brand-urile vor fi presate să ia atitudine – mai mult decât simbolic – în  ceea ce privește justiția socială și chiar subiecte politice de care li s-a permis „să se ferească” în trecut.

Nu ar trebui să fie o surpriză faptul că influencerii vor simți din plin această presiune, iar publicul se va aștepta ca ei să aibă mai mult discernământ cu privire la brand-urile pe care le promovează. 

Comunicarea de business în era 6G 

Mulți useri se tem încă de tehnologiile 5G, dar un bun manager plănuiește deja campanii de comunicare pe termen lung, adecvate Erei 6G – la propriu și la figurat. Comunicarea de business în viitor va trebui să ținăcont de tendințele generale din comunicații.

Inteligența artificială utilizată pentru deducerea și luarea acțiunilor în rețelele 6G va fi integrată organic în dispozitiv dar și în rețea. 

Institutul de Cercetare OPPO a lansat oficial primul său tratat despre tehnologia 6G, intitulată „6G AI-Cube Intelligent Networking”. OPPO consideră că rețelele 6G vor schimba fundamental modul de interacțiune al oamenilor cu inteligența artificială cu atât mai mult cu cât acestea vor deveni accesibile pentru oricine.Specialiștii apreciază că, practic, spre deosebire de rețelele 4G și 5G, inteligența artificială utilizată pentru deducerea și luarea acțiunilor în rețelele 6G va fi integrată organic în dispozitiv dar și în rețea.

Dezvoltarea inteligenței artificiale la un nivel net superior

6G va revoluționa fundamental modul în care inteligența artificială se dezvoltă, învață, interacționează și se aplică. Noul nivel tehnologic va rezolva multe probleme funcționale cu care se confruntă dezvoltarea inteligenței artificiale până acum, precum silozurile de date și confidențialitatea utilizatorului.

În prezent, algoritmii de inteligență artificială mai complecși sunt dificil de integrat în dispozitivele inteligente având în vedere puterea de calcul limitată și capacitatea de stocare ale acestora. Cu toate acestea, prin intermediul rețelelor 6G, inteligența artificială va prelua mai multe roluri, cum ar fi cel al unităților de bazătradiționale, baze de date și server de aplicații.

6G va profita din plin de „open RAN”

Acest concept la modă este conceput pentru a îmbunătăți interoperabilitatea, astfel încât radio-emițătoarele unui furnizor să poată fi folosite cu codul de rețea al altuia, ceea ce nu este ușor în rețelele „închise” de astăzi. Ar separa hardware-ul de software (virtualizare), depinzând mai mult de echipamentele de uz general și ar permite operatorilor să-și configureze rețelele în mod diferit. Speranța este că acest lucru va stimula concurența, oferind alternative puternicilor furnizori de kit-uri de astăzi și va aduce alte beneficii pentru afaceri.

O comunicare tot mai complexă, în general

Serviciile 6G se vor învârti în jurul telemedicinei, educației la distanță și conducerii autonome de vehicule de transport. Dar pentru ca aceste tipuri de aplicații să funcționeze, 6G va trebui să aibă două lucruri: conectivitate omniprezentă și o rețea rezistentă. Se estimează că va dura câțiva ani buni, unii cred 6-7 alții cel puțin 10, până când tehnologia 6G va fi accesibilă utilizatorilor individuali. Tendința este clară. Smartphone-urile sunt din ce în ce mai ieftine. Tehnologia „fără fir” de generație nouă se dezvoltă tot mai rapid.

Cu 6G, telefonul tău va putea descoperi dispozitivele din jur, servind ca o punte între lumea fizică și cea digitală. Demo-urile care prezintă o realitate augmentată – cele care conțin meniuri digitale care apar pe ecranul ochelarilor de vedere atunci când te uiți la un restaurant –  s-ar  putea materializa cu 6G.

Apple folosește deja Bluetooth încorporat în rețeaua sa de dispozitive pentru a permite oamenilor săurmărească obiecte cu AirTag-urile sale. Dar se spune că experiența 6G va fi mai mult decât un radar, permițând și mai multă interacțiune între dispozitive.

Îmi fac un site de unul singur sau apelez la o companie specializată în comunicare digitală?

Unii manageri din companiile mici și mijlocii, antreprenori, dar adesea chiar și unii manageri din marile corporații, încercând să fie mai stricți cu bugetele, se întreabă adesea dacă „merită” într-adevăr să apeleze la o companie specializată în (și în) comunicare digitală pentru dezvoltarea site-ului lor sau este suficient să „delege” această problemă departamentului IT ori „vecinului” priceput „la calculatoare”. 

Chiar dacă pe moment se poate face o economie, pe termen lung doar un furnizor specializat poate gestiona un design și un conținut web de calitate. Statisticile recente din toată lumea arată că persoanele care intră pe un site petrec numai  3 până la 5 secunde până când decid dacă mai continuă sau nu să se uite pe site-ul respectiv.

O agentie specializată, însă, are expertiza necesară să dezvolte un website reprezentativ pentru brand-ul tău, indiferent că este vorba de a crea de la început un site nou sau de a-l „moderniza” pe cel vechi. Iată de ce:

1.    Formularea sau reformularea modelului vizual de business

O companie specializată te poate ajuta să te poziționezi  sau să te repoziționezi într-un mod unic pe Internet, să te remarci față de concurență imediat. Spre exemplu, toate paginile de pe site trebuie să prezinte consecvență când vine vorba de layout, fonturi și stiluri. Prin consecvență se va crea o imagine reprezentativă în spațiul online și, astfel, business-ul tău va fi „ușor de recunoscut”.

2.    Cu toții ne dorim mai mulți clienți

Oricât de frumos ar fi un site din punct de vedere grafic, dacă el nu atrage clienții spre datele tale de contact, nu și-a atins practic scopul de business. Un site de business trebuie, în final, să atragă atenția clienților deja existenți spre produse noi sau produse ori servicii pe care nu le-au achiziționat încă și, mai ales, să genereze clienți noi. Fie că e vorba de butoane tip CTA (call to action) sau îndrumarea prin linkuri către departamentele de vânzări, un website este reușit în momentul în care pune vizitatorii în contact direct cu firma ta. 

Atenție, însă… Uneori ce-i prea mult strică, iar îndemnurile prea directe pot „speria” userii deja bombardați cu zeci de reclame zilnic. Evident, ceva prea „șters” nu va atrage atenția. De aceea, este important să apelăm la specialiști pentru a găsi acel echilibru atât de necesar între ce oferă compania ta și ce vrea sau ce caută în online clientul sau potențialul client.

3.    Un SEO de calitate

Web - designerii și creatorii de conținut nu se pricep neapărat și la SEO. O agenție îți poate livra însăun produs „final” gata de utilizat, adică un site care să beneficieze și de un SEO de calitate. Nimeni nu va avea șansa unei prime impresii pozitive dacă site-ul tău nu poate fi găsit. Afișarea acestuia ca rezultat de căutare printre primele poziții este un factor deosebit de important. Un business site de succes este cel care, pe lângă aspect, are și performanțele necesare unei vizualizări rapide, indiferent de platformă, desktop sau mobil.

4.    Un conținut interesant și actualizat

Chiar dacă tu și echipa alături de care ai format business-ul sunteți „cei mai buni” în domeniul vostru este foarte important să transmiteți acest lucru într-un mod atrăgător pentru clienți. În cazul în care un site abundă de informații de specialitate corecte și utile, dar are un conținut neadecvat cu puterea de concentrare a oamenilor și nu este pe placul clienților tăi, acest site va trece neobservat. Mai rău, el ar putea lăsa chiar o amprentă negativă asupra afacerii tale, ceea ce va duce la abandonarea paginii vizitate și la accesarea site-urilor concurenței.

Adaptarea conținutului site-ului la trend-uri sau crearea de oferte speciale în perioadele de sărbători reprezintă deja o metodă facilă de „a fi relevant”. Specialiștii în comunicare te pot ajuta să oferi ceva unic clienților sau să prezinți vechile produse ori servicii într-un mod unic și nou, iar site-ul tău să fie cu adevărat atractiv.

5.    Complex ca mesaj, dar în același timp „user-friendly”

Dacă vizitatorii nu vor putea accesa ușor și rapid informația pe care o caută, vor considera că pierd timpul pe platformă și vor „pleca” spre alte site-uri. Navigarea intuitivă și descoperirea facilă a informațiilor căutate de vizitatori sunt la fel de importante precum aspectul. Specialiștii IT au adesea tendința să „se piardă” în detalii grafice sau în prea multe „butonașe” care nu sunt pe placul tuturor utilizatorilor. Statistic, cu cât informația ajunge la client mai repede și într-un mod mai plăcut, cu atât mai bine. 

Cum să câștigi expunere media cu ajutorul acțiunilor de tip PR stunt?

Campaniile PR stunt sunt cunoscute pentru rentabilitatea excelentă a investiției. Acestea au rolul de a atrage atenția publicului asupra brandului și a mesajului pe care vrea să îl comunice. 

Cu un strop de creativitate, un praf de inovație, multă gândire strategică și un budget pe măsură, unele companii reușesc să câștige expunere media gratuită – evaluate la zeci, sute de mii sau chiar milioane de euro printr-o singură campanie. Fie că e vorba de știri TV sau radio, apariții în ziare sau reviste, mențiuni în social media sau acțiuni ale publicului larg, brandul autor va câștiga o notorietate consistentă - atunci când implementarea este realizată ca la carte.

După ce implementezi o astfel de campanie atrăgătoare – de impact, tot ce trebuie să faci este să aduni laurii.  Când subiectul este cu adevărat spectaculos, presa va fi interesată de subiect de la sine pentru a-l comunica, iar publicul larg va distribui rapid informația pe canalele de socializare astfel încât să o vadă și prietenii lor. 

Întrebarea este – cum reușești să atragi atenția în mod pozitiv prin această tactică ingenioasă ce generează publicitate mouth-to-mouth cu un impact major asupra imaginii brandului?

Răspunsul constă în 4 ingrediente de bază ale unei acțiuni de PR stunt remarcabile: 

1.    Mecanismul ușor de înțeles

Acțiunea trebuie să poată fi rezumată într-o frază. Dacă nu poți explica cuiva ce plănuiești folosind doar o frază, înseamnă că acțiunea este prea complicată, iar publicul nu o va percepe așa cum ai gândit-o. Pasul corect ar fi simplificarea până când mecanismul devine ușor de urmărit și de înțeles pentru oricine. Simplu nu înseamnă banal, atenție! O idee aparent simplă poate genera rezultate excelente.  

2.    Relevanța pentru brand

Acțiunea ar trebui să se refere cu siguranță la produsul / serviciul pe care ți-l propui să îl scoți în față. Ideile vin în cascade, însă trebuie să fie relevante pentru nișa brandului. În caz contrar, rentabilitatea investiției nu se justifică, apărând pierderi de timp, bani și resurse fără rezultate cuantificabile și de impact pentru afacere. 

3.    Obiectivele clar definite

Înainte de a planifica o acțiune de tip PR stunt, trebuie să ai răspunsuri concrete la câteva întrebări esențiale în planificare.  Cui vrei să-i pese? De ce? Ce reacție dorești în final din partea publicului - vânzări, implicare, conștientizare, awareness? Cum vei măsura acest lucru – creșterea notorietății, numărul de apariții media, creșterea vânzărilor? 

4.    Impact vizual puternic

Fiecare campanie are nevoie de imagini sau videoclipuri suplimentare pentru a întări acțiunea propriu-zisă. Cu atât mai mult în era social media – în care conținutul bun se propagă în timp real pe tot mapamondul. În etapa de brainstorming, ia în considerare cum va fi promovată campania din punct de vedere vizual. 

Fiecare campanie bună inspiră gândire sau dezbatere, șochează sau distrează sau, foarte simplu, evidențiază serviciul sau produsul clientului și îl vinde. 

Pentru o mai bună înțelegere asupra acestei tactici de creștere a notorietății, am reunit câteva strategii de abordare a campaniilor de PR stunt cu exemple edificatoare pentru inspirație.

·      Stabilește o premieră națională / internațională 

Premierele au mereu succes datorită necunoscutului pe care îl face cunoscut în exclusivitate.  Un exemplu clasic este proiectul Red Bull Stratos Space Jump – în cadrul căruia parașutistul Felix Baumgartner a devenit prima persoană din istorie care a depășit bariera sunetului fără ajutorul unei mașini. A sărit literalmente de la altitudinea de 39 de km, atingând 1342,8 km/h, cea mai mare viteză cu care s-a deplasat până la acea dată un om care nu se afla într-un vehicul.Cascadoria a atras peste 8 milioane de spectatori live, iar Red Bull - a fost în centrul atenției pe parcursul saltului datorită brandingului. Astăzi, clipul a fost vizionat pe Youtube de peste 42 de milioane de ori. Inclusiv presa românească a scris nenumărate articole pe acest subiect. Cu o investiție de milioane de dolari, Red Bull se bucură și astăzi de laude pentru acest PR stunt incredibil. 

·      Doboară un record mondial

Cartea Recordurilor Guinness este cunoscută în întreaga lume, iar performanțele înregistrate sunt mediatizate la nivel global. În timp, a devenit o modalitate atât de grozavă de a capta imaginația publicului încât Guinness are secțiuni ale site-ului său dedicate corporațiilor care se implică în înregistrări noi sau existente. Acestea enumeră avantajele recordurilor ca stimulând gradul de cunoaștere a mărcii, consolidarea echipei, atragerea simpatizanților. 

De exemplu, Porsche Cayenne a doborât recordul mondial pentru „Cel mai greu avion tras de o mașină de producție;” un record deținut anterior de Nissan Patrol. Chiar dacă nu există o înregistrare anterioară pe care să o dobori, poți crea propriul record în concordanță cu nișa brandului – așa cum a făcut Red Bull (energizantul care ”îți dă aripi”). 

În 2015, lanțul de restaurante SUBWAY a stabilit recordul pentru „cei mai mulți oameni care fac sandvișuri în același timp”. Cu participarea a 1.481 de persoane la un centru de convenții din Las Vegas, compania a preluat titlul de la TangoTab, care anterior deținea recordul atunci când a organizat o activitate similară cu 1363 de oameni. 

·      Creează ceva total neașteptat de public

În 2016, Warner Leisure Hotels s-a unit cu Bompas și Parr pentru a crea ceea ce au numit primul gin anti-îmbătrânire din lume. Această mișcare a devenit discuția orașului și a ajuns în titlurile multor canale de știri datorită ingredientelor-minune pe care băutura specială le-ar fi avut în compoziție. 

În 2018, Diesel a creat un magazin pe strada New York și l-a denumit „Deisel”, intenționând să-i facă pe oameni să creadă că vând produse contrafăcute de la marca „Diesel”. De fapt, hainele erau originale, doar logo-ul era fake.  Chiar dacă oamenii au observat că logo-ul era scris greșit, au fost impresionați de calitatea impecabilă a articolelor și au cumpărat în cantități mari. Colecția specială Deisel a generat creșteri de vânzări și de notorietate pentru brand, plus expunere media extremd e valoroasă. 

·      Go big, very big! 

Fă ceva atât de mare încât să fie imposibil de ignorat. Acum nu este vorba de amploarea evenimentului, ci de a construi ceva care este imens și impresionant din punct de vedere fizic. Când Michael Jackson și-a lansat albumul HIStory, plus turneul însoțitor, statui gigantice ale lui Michael (înălțime de peste 9 m) au fost plasate în diferite locații din întreaga lume, inclusiv în Londra, Los Angeles, Paris, Berlin, Milano și Praga. Fiecare dintre aceste statui a generat știri în țări din întreaga lume – media estimată la milioane de dolari. 

Pentru a marca a 25-a aniversare a Jurassic World, reprezentanții filmului au amplasat o statuie  gigantică a lui Jeff Goldblum (actor) în fața Tower Bridge.

Când Maryland a lansat o ediție limitată Unbelievably Fudgey Object (OZN), agenția de PR a creat un cookie enorm și l-a prăbușit în mijlocul Trafalgar Square. 

·      Fii cu adevărat diferit față de competiție 

Diferențierea față de competiție este crucială pe toate liniile. Când ceilalți tac, tu vorbește. Când ceilalți folosesc comedia, tu folosește drama. Când ceilalți joacă safe, tu fii îndrăzneț.  Un exemplu excelent în acest sens este campania Dove – ”Real Beauty”.

 Într-un moment în care toate celelalte companii de produse de înfrumusețare foloseau modele feminine care erau întruchiparea perfecțiunii, Dove a decis să folosească femei obișnuite în reclame. Și au arătat momentele „în spatele cortinei” despre cum orice femeie poate deveni „perfectă” folosind Photoshop. Videoclipurile au devenit virale generând un buzz extraordinar. 

Campanii de PR cu impact care să te inspire

O campanie eficientă de relații publice are un obiectiv clar, indiferent că este creșterea gradului de conștientizare pentru un subiect important sau un nou produs sau serviciu, informarea publicului despre noutățile companiei, atingerea unui public mai mare sau îmbunătățirea reputației unui brand. Folosind mesaje strategice, bine definite, companiile pot comunica cu publicul țintă și își pot atinge obiectivele cu succes. 

Dezvoltarea mediatică de impact este mai mult decât simpla scriere a unui comunicat de presă despre un brand sau găzduirea unei strângeri de fonduri pentru a crește gradul de conștientizare. Mediatizarea se referă la luarea de măsuri suplimentare pentru a atrage publicitate pozitivă, a spori vânzările și a crea o relație pozitivă între o companie și publicul acesteia.

Pentru a avea succes, campaniile de PR trebuie să își traseze un obiectiv clar, să transmită un mesaj important și să vizeze un anumit public. Iată câteva campanii recente care au respectat regulile ca la carte și s-au bucurat, astfel, de campanii răsunătoare.  

·      Uber – Thank you for not riding

La începutul izolării pandemice la nivel mondial, Uber a decis să se alăture companiilor care îi îndeamnă pe oameni să rămână acasă. În campania lor ”Mulțumesc că nu călărești”, Uber le-a mulțumit clienților pentru faptul că nu și-au folosit serviciile inutil în acest moment critic cu un mesaj simplu: „Rămâi acasă pentru toți cei care nu pot.”. În plus, Uber s-a angajat să ofere 10 milioane de călătorii gratuite și livrări de alimente lucrătorilor din domeniul sănătății, persoanelor în vârstă și tuturor celor care au avut nevoie în aceste momente dificile pentru.

·      BrewDog - „Throwback Crash”

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, Sao Paulo este statul cu cel mai mare număr de decese cauzate de accidentele rutiere, conducerea în stare de ebrietate fiind a doua cauză a acestor decese. În acest context, brandul de bere BrewDog a decis să creeze un mesaj de siguranță care să evidențieze riscurile conducerii în stare de ebrietate în timpul carnavalului Brazilian. 

Cu ajutorul aplicației Waze, în timpul festivalului de 15 zile, campania „Throwback Crash” a cartografiat 50 de accidente mortale care au avut loc în anii precedenți. Când șoferii au dat click pe incident au putut vedea o acoperire reală a presei cu privire la deces și un mesaj pe care scria „Nu lăsați să se întâmple din nou. Nu conduceți după ce ați consumat alcool.”.

·      Carlsberg - Adopt a Keg

La începutul pandemiei globale, Carlsberg a decis să-i îndemne pe iubitorii de bere din Danemarca să rămână acasă în cel mai bun mod posibil - amestecând siguranța cu plăcerea. Întrucât barurile și restaurantele s-au închis, campania Carlsberg a oferit oamenilor o platformă dedicate unde să scaneze cutii de bere pe care le-au cumpărat din magazine. La fiecare 4 doze scanate, butoiul virtual s-a umplut – ceea ce s-a tradus în 2 beri gratuite odată cu redeschiderea barurilor și restaurantelor.

·      Billie – Video calls

Pe măsură ce întreaga lume s-a dat peste cap și a intrat în modul online, constanta vieții noastre - presiunile sociale - a rămas. Billie, brand de frumusețe dedicat femeilor a decis să abordeze un subiect delicat - ”rușinea”pentru modul în care arătăm pe camerele web în timpul numeroaselor întâlniri online. Brandul a început o mare campanie de PR care a sărbătorit frumusețea naturală și a încurajat femeile să nu-și mai ceară scuze pentru că arată ca ele însele, naturale în totalitate, când sunt acasă.

·      Burger King – Support McDonald’s!

Strategia de comunicare a Burger King este renumită pentru că a găsit mereu câte o șansă de a-și tatona cel mai mare concurent - McDonald’s. Anual în Argentina, McDonald’s donează încasările dintr-o zi, iar Burger King a adoptat o abordare mai dramatică, care a funcționat excelent pentru imaginea brandului. Burger King i-a încurajat pe clienții săi ca în ziua respectivă  să meargă la McDonald’s astfel încât să fie cât mai ridicate încasările ce urmau a fi donate. 

Fără a se abate de la vocea și stilul consacrat, companiile care investesc în susținerea și bunăstarea oamenilor beneficiază de o conștientizare sporită a brandului și de încredere din partea publicului. 

Brandurile câștigătoare adoptă atitudini îndrăznețe și desfășoară campanii de relații publice care să reducă decalajul dintre criză și rezoluție, fără a pierde din vedere valorile lor de bază, vocea sau comportamentul mărcii. Dovedind că acum sunt centrate pe oameni, vor fi de top atunci când consumatorii caută mărci centrate pe client dincolo de un anumit moment.

Tipuri de campanii de marketing în funcție de obiectivul de business

Un plan de marketing bine elaborat oferă o oportunitate excelentă de a întipări mesajul principal al unei companii în conștiința colectivă a publicului țintă ani de-a lungul sau chiar decenii. 

A decide ce tip de campanie de marketing să alegi pentru afacerea ta este doar vârful aisbergului atunci când vine vorba de a genera mai multe vânzări. Trebuie să înțelegi cum să creezi și să derulezi fiecare campanie, astfel încât să comunici cu succes emoția și identitatea brandului tău - pentru a captiva clienții și a-i convinge că este alegerea ideală pentru nevoile lor.

campanie de marketing este o colecție de strategii concepute pentru a atinge un obiectiv de marketing specific pentru un brand, iar următoarea listă include șapte dintre cele mai utilizate campanii de marketing și publicitate derulate de companii. 

1. Campanie media tradițională

O campanie media tradițională este una care se bazează pe mass-media tradiționale pentru a crește gradul de cunoaștere a mărcii și / sau pentru a promova un produs sau serviciu. Mass-media tradiționale obișnuite, utilizate pentru acest tip de campanie includ TV, publicitate în ziare și reviste, radio și publicitate prin poștă directă. Un exemplu de campanie media tradițională este plasarea de reclamă plătită într-o revistă pentru a informa potențialii consumatori despre o campanie promoțională pe care o desfășoară compania. 

2. Campanie sezonieră

O campanie push sezonieră este o campanie utilizată pentru a promova intens vânzările, produsele sau serviciile sezoniere – de obicei, în jurul sărbătorilor naționale sau internaționale. Acest tip de campanie este frecvent utilizat de companiile care se confruntă cu un aflux sezonier de afaceri, precum lanțuri de retail și restaurante. De exemplu, un brand de jucării poate crea campanii speciale de informare despre reducerile consistente organizate cu ocazia Crăciunului sau Zilei Copilului pentru a impulsiona vânzările din perioada respectivă. 

3. Campanie de lansare a unui produs/serviciu nou

Lansarea unui produs nou implică adesea campanii de marketing care vizează răspândirea conștientizării produsului și motivul pentru care clienții au nevoie de el. O campanie de lansare a produsului este executată de producător în coordonare cu orice partener de distribuție. De exemplu, luați în considerare o companie de încălțăminte care lansează o nouă pereche de adidași pentru femei. Campania de marketing se va concentra probabil asupra atragerii atenției femeilor dintr-o anumită grupă de vârstă și ar include tactici de marketing, cum ar fi publicitatea în rețelele sociale, panouri publicitare outdoor, campanii de e-mail marketing sau parteneriate cu influențatori relevanți. 

4. Campanie de awareness

Eforturile de marketing se concentrează pe construirea sau consolidarea conștientizării mărcii unei companii pentru a-și menține popularitatea.

De exemplu, o companie poate începe un blog și poate produce conținut de înaltă calitate relevant pentru publicul său țintă – conținut care să educe sau să distreze publicul. Acest lucru asigură că, atunci când publicul țintă caută un răspuns la o întrebare pe care compania a adresat-o pe blogul său, audiența devine conștientă de companie și de oferta acesteia.  Deși este posibil să nu efectueze o achiziție în acel moment, publicul țintă face cunoștință cu brandul și probabil că va reveni în viitor. Mai ales dacă firma implementează campanii de retargeting pentru a interacționa din nou cu persoanele care au accesat site-ul. 

5. Campanie de rebranding

O campanie de rebranding presupune promovarea unei schimbări la nivel de nume, logo, poziționare a unei companii sau chiar fuziunea cu o altă organizație.  Acest tip de campanie de marketing este utilizat și de companiile care au căzut în dezacord cu publicul țintă sau care doresc să revină pe primele poziții în industria lor. De exemplu, un restaurant fast-food a fost examinat pentru opțiunile sale de mâncare nesănătoase. Compania ar putea folosi o campanie de rebranding pentru a face cunoscute noile opțiuni sănătoase din meniu și pentru a-și promova angajamentul de a încuraja sănătatea și bunăstarea în rândul clienților săi pentru a încuraja noi vânzări.

6. Campanie de lansare a brandului

În mod similar cu o campanie de lansare a produsului, acest tip de campanie este utilizată atunci când o companie mare a creat un nou brand și dorește să crească gradul de conștientizare a acestuia. De exemplu, o companie de produse de îngrijire corporală introduce în portofoliu un nou brand de produse de îngrijire a părului. În aceste cazuri, este de preferat o abordare 360 de grade, astfel încât noul brand să intre puternic pe piață, beneficiind deja de renumele produselor deja cunoscute de către public. 

7. Campanie cu recompense pentru public

Campaniile de marketing cu premii nu sunt un concept nou, dar au devenit din ce în ce mai populare datorită rețelelor de socializare. Acest tip de campanie presupune ca audiența să desfășoare o acțiune pentru a câștiga un premiu instant sau prin extragere. În online, funcționează foarte bine concursurile care invită publicul să urmărească pagina organizatorului și să dea tag altor prieteni pentru șansa de a câștiga un premiu prin tragere la sorți. Ajută la creșterea comunității canalelor gazdă și la un boost pe partea de reach și engagement. În offline, de obicei, oamenii sunt condiționați să achiziționeze un produs pentru a primi un cadou instant sau șansa de a participa la o tombolă în cadrul căreia se oferă un premiu consistent. În acest caz, focusul cade pe creșterea vânzărilor și atragerea simpatiei clienților mulțumiți de recompense. 

Campaniile de marketing online vând - dar pe ce canale totuși

Răspunsul este destul de clar - fix pe platformele pe care le utilează cel mai mult publicul țintit de fiecare brand in parte. 

Pe măsură ce noi aplicații de social media s-au consolidat pe piață și au lansat instrumente de plasare a reclamelor plătite, brandurile au identificat noi oportunități de a se conecta cu publicul vizat. Astăzi, afaceri de toate nivelurile se promovează online. Un mix de marketing bun folosește mai multe canale pentru a menține mesajul principal conectat la publicul țintă.

Este necesară alegerea cu tact a canalelor folosite în promovarea online pentru a nu consuma resurse prețioase fără a obține rezultatele dorite. Uneori, se întâmplă ca brandurile să deruleze campanii cu un concept creativ interesant, însă implementate defectuos sau pe canalele nepotrivite domeniului în care activează. 

Îndemnul get social rămâne perfect valabil, doar să fii prezent cu un scop pe platformele relevante pentru afacerea ta. Mai ales dacă brandul este orientat către comunitate - pe care necesită să o țină aproape. 

De exemplu, o casă de avocatură care reprezintă doar persoane juridice nu va obține vreodată vreun client important derulând campanii de PR și marketing pe o platformă precum Snapchat, oricât de creativă ar fi. De ce? Pentru că potențialul client interesat nu consumă Snapchat. 

De aceea, este important ca un brand să definească exact cum arată publicul țintă - unde locuiește, ce interese are, ce obiceiuri are, ce platforme online utilizează și cum se comportă online. Apoi, mai sunt câteva aspect esențiale pe care trebuie să le aibă în vedere o firmă când stabilește mixul de marketing online – bugetul și resursele disponibile, obiectivele specifice, cum acționează competiția. 

Înțelegerea profundă o obiectivelor joacă un rol esențial în obținerea acestora. Un studiu CoSchedule a constatat că specialiștii în marketing care stabilesc obiective sunt cu 376% mai predispuși să aibă succes decât cei care nu își stabilesc obiective. Obiectivele de marketing trebuie să fie SMART - specifice, măsurabile, realizabile, relevante și realizabile în timp util.

Diferite canale vor oferi rezultate diferite. Înțelegerea opțiunilor și modul în care funcționează fiecare canal va permite luarea deciziilor optime.  

Pe măsură ce o firmă cercetează canalele disponibile pe piață, sunt necesare răspunsuri la câteva întrebări ajutătoare: 

·      Publicul meu țintă petrece timp pe acest canal?

·      Dețin resurse adecvate și buget suficient pentru a mă face remarcat pe acest canal? 

·      Îmi permite să comunic eficient mesajul meu?

·      Îmi permite să comunic autentic cu publicul țintă? 

·      Produsul/serviciul meu poate fi comunicat în mod eficient pe acest canal?

·      Mă ajută să îmi ating obiectivele de business și de comunicare? 

·      Pot măsura cât de bine funcționează investiția în acest canal?

·      Se potrivește bine cu celelalte canale pe care le-am ales?

1. Marketing de conținut

Marketingul de conținut (CM) este un instrument pe care fiecare echipă de marketing ar trebui să îl folosească pentru a construi o prezență și o autoritate online solide. Fiecare afacere de succes are nevoie de un site web. Modul în care oamenii îți găsesc site-ul online organic este prin conținut de calitate. Este at\t de simplu.

Oferind consumatorilor exact ceea ce caută - abordarea problemelor și provocărilor lor – afacerea va câștiga autoritate, va crește traficul către site și va genera clienți potențiali de calitate.

Iată câteva tipuri de materiale pentru calendarul de conținut de pe website:

·      Postări pe blog

·      Cărți electronice

·      Studii de caz

·      Ghiduri

·      Recenzii

·      Interviuri

·      Infografice

·      Comunicate de presă

2. Marketing prin e-mail

Spre deosebire de alte forme de mass-media, practic toată lumea își folosește e-mailul zilnic – unele persoane chiar de sute de ori pe zi. Ceea ce face din e-mail un canal eficient pentru consolidarea încrederii cu oamenii prin dezvoltarea unor relații autentice. Este ieftin și permite personalizarea conținutului și segmentarea publicului.

3. Social Media Marketing (SMM)

Social media nu mai are nevoie de nicio prezentare. Este locul în care brandurile pot purta conversații individuale cu oamenii. În anumite privințe, este cel mai personal canal. 

Vorbind cu audiența prin chat sau răspunzând la comentariile la postări, un brand poate utiliza rețelele sociale pentru a construi relații autentice cu clienții potențiali și actuali. Rețelele sociale sunt, de asemenea, utile pentru cercetarea și înțelegerea publicului țintă. 

Cu ajutorul rețelelor sociale, un brand poate răspândi rapid conținutul creat. Dacă oamenilor le place ceea ce vede, va extinde acoperirea împărtășind și cu prietenii lor din online. 

4. Optimizarea motoarelor de căutare (SEO)

SEO merge mână în mână cu marketingul de conținut. Acesta cuprinde cercetarea cuvintelor cheie, optimizarea paginilor, crearea de link-uri și alte activități care îi ajută pe oameni să găsească organic un brand.

Oamenii vor căuta produse sau servicii strâns legate de nișa brandului tău și vor avea întrebări la care brandul poate răspunde în profunzime pe website. Atunci brandul va apărea între primele rezultate de pe pagină. 

Dacă obții un rezultat organic în poziția # 1, este de 10 ori mai probabil să primești un click decât un rezultat în poziția # 10. În medie, deplasarea cu un singur loc pe SERP-uri (search engine results page) va crește rata de clic (CTR) cu peste 30%.

5. Publicitate Pay-Per-Click (PPC)

Publicitatea PPC (un tip de căutare plătită) este atunci când specialiștii în marketing plătesc ca anunțurile lor să apară în partea de sus a SERP - deasupra rezultatelor căutării organice. Spre deosebire de traficul organic care te găsește în mod natural, publicitatea PPC implică „cumpărarea” traficului. Cu publicitatea PPC, brandul plătește o taxă de fiecare dată când cineva face click pe anunțul său. 

După ce ai selectat combinația potrivită de canale, asigură-te că mesajul brandului este consecvent pe toate platformele. 

Unele canale pot fi utilizate sezonier, pentru campanii punctuale, cu obiective specifice. De exemplu, campanii geolocation pe Waze pentru afacerile cu punct fix de vânzare precum restaurante, mall-uri, saloane, sală fitness, birou contabilitate/avocatură etc. 

Nu în ultimul rând - Măsură, măsoară, măsoară!

Eșecul de a măsura eficiența canalelor de promovare și a rentabilității investiției acestora este o greșeală făcută de multe ori, inclusiv de specialiștii de marketing cu experiență. 

Dacă vreun canal nu vă oferă rentabilitate pozitivă a investiției, e necesar un audit complex care să releve motivul pentru care o campanie online nu a adus rezultatele dorite. Mai ales dacă se dorește folosirea canalului respective și în viitor – fără a mai pierde timp și bani. 

 

Tot ce trebuie să știi despre Dreptul la Replică în România

     I.         CADRUL LEGAL

   II.         POSIBILE FORMULARI & EXEMPLE RECENTE

 III.         CONCLUZII & RECOMANDARI

I.              Cadrul legal

A.   Pentru media scrisa (print si online)bloguri, conturi publice de social media – nu exista un cadru legal specific. Se poate face referire doar la Constitutia Romaniei, daca este cazul.

B.    Pentru TV si Radio (audiovizual) – ne putem raporta la Legea nr. 504 din 11 iulie 2002, Legea audiovizualului, cunoscuta si drept Codul de reglementare a conținutului audiovizualului, la care se adauga Decizia CNA Nr. 220 din 24 februarie 2011.

A.  Pentru media scrisa (print si online), precum si pentru bloggeri sau cei care publica informatii pe un cont PUBLIC de social media:

Conform art. 30  alin. 1 din Constituția României “Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile.”

 De asemenea, alin. 6 al aceluiași articol prevede faptul că “Libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viaţa particulară a persoanei şi nici dreptul la propria imagine.”

Alin.(8) al aceluiași articol din Constituție prevede: “Răspunderea civilă pentru informaţia sau pentru creaţia adusă la cunoştinţă publică revine editorului sau realizatorului, autorului, organizatorului manifestării artistice, proprietarului mijlocului de multiplicare, al postului de radio sau de televiziune, în condiţiile legii. Delictele de presă se stabilesc prin lege.”

Mai departe, articolul 31, alin. 4 din Constitutie spune: “Mijloacele de informare în masă, publice şi private, sunt obligate să asigure informarea corectă a opiniei publice.”

B.   Pentru TV si Radio (audiovizual)

Dispozițiile art. 49 din Decizia 220/2011 prevăd faptul că “Orice persoană fizică sau juridică ale cărei drepturi sau interese legitime au fost lezate prin prezentarea în cadrul unui program audiovizual a unor fapte neadevărate beneficiază de dreptul la replică.”

Art. 50 (1): “Dreptul la replică nu poate fi solicitat: a) pentru opinii şi judecăţi de valoare exprimate sau pentru a emite opinii şi judecăţi de valoare; b) în situaţia în care radiodifuzorii au respectat principiul audiatur et altera pars; c) în situaţia în care se solicită replica la replică; d) în cazul în care radiodifuzorul răspunde acuzaţiilor unei persoane, cu condiţia să nu afecteze drepturile sau interesele legitime ale unui terţ.”

Art. 51 din Decizia 220/2011 statuează că, “(1)Orice persoană fizică sau juridică ale cărei drepturi sau interese legitime au fost lezate prin prezentarea în cadrul unui program audiovizual a unor informaţii eronate beneficiază de dreptul la rectificare. (2)Rectificarea nu poate fi solicitată în cazul în care eroarea nu este evidentă şi semnificativă.”

Art. 52

(1) Persoana care se consideră lezată de prezentarea în cadrul unui program audiovizual a unor fapte neadevărate sau informaţii eronate, denumită în continuare solicitant, poate cere radiodifuzorului, în termen de cel mult 15 zile de la data difuzării acestuia, revizionarea sau reaudierea programului în cauză.

(2) Radiodifuzorul are obligaţia de a asigura accesul la revizionarea ori la reaudierea programului în termen de 24 de ore de la data primirii unei solicitări scrise, fie direct, la sediul radiodifuzorului, fie indirect, prin înmânarea unei copii video sau audio, după caz.

Art. 53 (1) În termen de cel mult 15 zile de la data difuzării emisiunii în care s-a produs lezarea, solicitantul unui drept la replică sau la rectificare va transmite în scris, la sediul postului care a difuzat programul incriminat, o cerere care va conţine, după caz, următoarele: a) numele şi adresa acestuia, numărul de telefon sau coordonatele oricărui alt mijloc care să facă posibilă contactarea sa rapidă şi eficientă; b) denumirea emisiunii şi data difuzării; c) faptele neadevărate pentru care se solicită dreptul la replică sau informaţiile eronate pentru care se solicită rectificarea; d) motivarea cererii; e) textul replicii, care trebuie să se refere numai la faptele neadevărate contestate.

Art. 54

(1) Cererea de drept la replică/rectificare va fi înregistrată de radiodifuzor, cu precizarea datei şi orei primirii, iar solicitantului i se va înmâna o dovadă scrisă în acest sens.

(2) În cazul în care radiodifuzorul refuză să înregistreze cererea, solicitantul se poate adresa direct Consiliului Naţional al Audiovizualului, denumit în continuare Consiliul, în termen de cel mult 30 de zile de la data difuzării programului care a produs lezarea.

Art. 55

(1) Radiodifuzorul poate refuza exercitarea dreptului la replică sau la rectificare în următoarele situaţii: a) cererea nu a fost trimisă în termenul şi în condiţiile prevăzute la art. 53; b) radiodifuzorul deţine dovezi care probează adevărul faptelor prezentate sau, după caz, este îndeplinită una dintre condiţiile prevăzute la art. 50 şi art. 51 alin. (2); c) lungimea textului replicii depăşeşte cu mult necesarul dreptului la replică şi persoana lezată nu acceptă scurtarea textului.

 Art. 56

(1) În termen de două zile de la primirea cererii, radiodifuzorul este obligat să comunice, în scris, solicitantului fie ziua şi ora difuzării dreptului la replică sau a rectificării, fie motivul refuzului.

(2) Refuzul motivat va preciza în mod obligatoriu posibilitatea solicitantului de a se adresa Consiliului în termen de cel mult 30 de zile de la data difuzării programului care a produs lezarea.

Art. 57

(1) Dreptul la replică va fi difuzat gratuit, fără comentarii ale radiodifuzorului, în termen de maximum 3 zile de la data aprobării cererii, în aceleaşi condiţii în care drepturile sau interesele legitime ale persoanei au fost lezate: în cadrul aceluiaşi interval orar, al aceleiaşi emisiuni, în limitele aceleiaşi durate şi cu precizarea emisiunii în care s-a produs lezarea.

(2) Dacă următoarea ediţie a emisiunii în care s-a produs lezarea este programată într-un termen mai lung de 7 zile, calculat de la data aprobării cererii, dreptul la replică se difuzează în maximum 3 zile de la această dată, în acelaşi interval orar şi cu precizarea emisiunii în care s-a produs lezarea.

(3) Dreptul la replică se exercită fie prin difuzarea pe post a intervenţiei directe a persoanei lezate, fie prin difuzarea unei înregistrări realizate de radiodifuzor sau de solicitant; înregistrarea realizată de solicitant trebuie să corespundă standardelor tehnice utilizate de radiodifuzor.

(4) În situaţia în care solicitantul este de acord, dreptul la replică poate fi difuzat şi sub forma unui text scris.

Art. 58 (1) Dreptul la rectificare se exercită prin difuzarea gratuită pe post, în termen de maximum 3 zile de la data aprobării cererii, în acelaşi interval orar, a unor precizări prin care radiodifuzorul corectează informaţiile eronate care au produs lezarea, menţionând emisiunea în care au fost prezentate informaţiile eronate şi data difuzării ei. (2) Forma rectificării trebuie convenită în prealabil cu persoana lezată.

  

II.            POSIBILE FORMULARI & EXEMPLE RECENTE

Din articolele tip DREPT LA REPLICA publicate in ultimii 5 ani am selectat cateva exemple ce merita a fi luate in considerare din mai multe puncte de vedere: 

-       Modalitatile de formulare din punct de vedere juridic (realizate cu sprijinul unor avocati cu renume), 

-       Modalitatile de formulare diplomatica cu scopul consolidarii respectului reciproc si al mentinerii unei relatii bune cu acea publicatie in continuare,

-       Pregatirea profesionala a celor care au trimis dreptul la replica (ex. Reprezentanti DNA, Reprez. Ministerul Educatiei).

Exemplul A:

“Atragem atentia asupra faptului ca libertatea de informare  a presei nu reprezinta un drept nelimitat  ci, dimpotriva, presupune responsabilitate.

In momentul  in care informarea cuprinde  elemente false, denigratoare si de natura a incita  la  ura si  la  nerespectarea prezumtiei  de  nevinovatie,  se  naște dreptul persoanei prejudiciate  de a solicita tragerea la  raspundere a  celor care savarsesc asemenea fapte.

Desi intelegem  rolul  presei intr-o societate democratica, maniera  in care au  fost relatate aspecte in Iegatura cu situatia ……  este una neconcordanta cu realitatea, pervertindu-se tocmai rolul anterior amintit.

Astfel, fara a raspunde in mod punctual tuturor  informatiilor false prezentate, facem doar unele precizari…”

https://www.capital.ro/drept-la-replica-avocatul-lui-mario-iorgulescu-aduce-lamuriri-importante-in-caz.html

Exemplul B:

“Prima observație care se impune a fi făcută este chiar titlul articolului, deși în esență corect, este tendențios și poate induce în eroare cititorii.

……

Vă asigurăm de considerația și deschiderea noastră pentru publicația G4Media și cititorii săi, astfel că vă stăm la dispoziție pentru orice alte lămuriri atât în ce privește prezenta speță, cât și alte materiale.”

https://www.g4media.ro/drept-la-replica-24.html

Exemplul C:

“În vederea unei corecte informări a publicului, referitor la articolul apărut în edițiile print si/sau online ale cotidianului …… din data de ….., cu titlul……, autor……., ținând cont de prevederile legale, compania …….solicită publicarea următorului Drept la replică:

…..

În concluzie, considerăm că atât titlul materialului de presă la adresa căruia solicităm publicarea dreptului la replică, cât și informațiile prezentate în cuprinsul acestuia sunt tendențioase, nedocumentate și de natură a induce în eroare cititorii. 

Vă stăm la dispoziție pentru orice informații pe acest subiect și vă rugăm, ori de câte ori situația o impune, să solicitați și punctul de vedere al companiei noastre, potrivit regulilor/cutumelor deontologice.”

https://www.edu.ro/drept-la-replică-solicitat-cotidianului-românia-liberă

Exemplul D:

„La data de …., postul de televiziune …… a abordat subiectul ……… promovând următorul mesaj…… .

Stirea a fost publicată în cadrul emisiunii ……. de la ora ….. și postată pe site-ul ……. la acest link: 

Informațiile difuzate au fost preluate și de alte canale media. 

Realizatorul ……. a făcut, în cadrul emisiunii, mai multe afirmații, fără a fi susținute de probe, care ar putea să inducă panică în rândul …….

Afirmatiile acestuia sunt:…..

Redacția ………. nu a solicitat niciun punct de vedere asupra acestui subiect înaintea publicării acestor informații, consecința directă fiind dezinformarea opiniei publice.”

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/drept-la-replica-din-partea-primarului-sectorului-1-clotilde-armand-1497917

 

Exemplul E:

Greenpeace a dat un drept la replica Ministrului Economiei, dupa ce Virgil Popescu a postat pe Facebook un mesaj cu privire la aceasta organizatie.

Domnule ministru, ne exprimăm consternarea că un ministru european, în secolul 21, plătit din bani publici, deci din buzunarele tuturor românilor, așteaptă soluții de la societatea civilă pentru a-și executa mandatul. Rolul dumneavoastră care mai este, în aceste condiții? 

Aveți responsabilitatea de a găsi soluții pentru probleme cetățenilor și a le reprezenta cât se poate de atent interesele. 

Așadar, care sunt măsurile concrete pe care le propuneți pentru a asigura în zonele miniere o tranziție justă, care să ofere acestor comunități șansa unei vieți decente? 

Declinul și lipsa de rentabilitate a cărbunelui nu sunt noutăți, de aceea am dori să aflăm care este viziunea dumneavoastră pentru această problemă, în afară de a arunca, de ani buni, banii noștri pe poluare, într-o industrie moartă, care asigură doar 20% din necesarul energetic și ține captive comunitățile miniere în sărăcie. 

Înainte de acțiunea noastră din fața ministerului pe care îl conduceți, împreună cu 5000 de oameni, v-am propus câteva soluții. 

V-am transmis aceste direcții de acțiune acum câteva săptămâni și, până acum, nu am primit niciun răspuns din partea dvs. 

În aproape toate țările din Uniunea Europeană, problema renunțării la cărbune este tratată cu seriozitate, iar omologii dvs., împreună cu autoritățile centrale, lucrează la planuri realiste pentru eliminarea cărbunelui din mixul energetic, înlocuirea acestuia cu noi capacități de energie regenerabilă și, bineînțeles, caută soluții și accesează finanțări europene pentru diversificarea economică a regiunilor miniere, adică locuri de muncă pentru comunitățile afectate. Dvs. ce faceți? 

Are România un plan de renunțare la cărbune? Are o strategie pentru accesarea finanțărilor europene disponibile? Ce viziune aveți pentru susținerea energiei regenerabile? Până acum ați tratat cu maximă iresponsabilitate situația Complexul Energetic Oltenia, periclitând șansele companiei de a se reorganiza cu adevărat și de a proteja în mod real oamenii afectați.”

https://www.greenpeace.org/romania/articol/5865/drept-la-replica-greenpeace-pentru-ministrul-energiei-domnul-virgil-popescu/

 

Exemplul F:

Bogdan Chireac, jurnalist cu 30 de ani de experienta + proprietar al unui trust mai mic de presa ce include DCnews, DCBusiness, DCMedical, adreseaza publicatiei G4media un drept la replica.

In prima parte – face referire la cadrul legal aplicabil dreptului la replica. Si apoi continua:

“În primul rând apreciem că, toată ideea acestui articol este greșită, acesta neavând nimic în comun cu ceea ce publicația dumneavoastră și-a asumat să ofere publicului, adică……. (si insiruie informatii cheie din descrierea publicatiei G4media)

Așa cum este formulat paragraful respectiv, lasă loc de interpretări, în sensul că ……

Prin urmare vă solicităm să eliminați articolul de pe publicația dumneavoastră întrucât acesta lezează dreptul la demnitate, onoare, viaţa particulară și dreptul la propria imagine ale domnului Bogdan Chirieac, contrar principiilor constituționale.”

https://www.g4media.ro/drept-la-replica-3.html

Exemplul G:

“AUTO CAR își rezervă dreptul de a utiliza toate instrumentele juridice puse la dispoziția sa de legislația în vigoare cu privire la vehicularea, în spațiul public, de date sau informații nereale de natură a afecta reputația și activitatea comercială a grupului, care are o activitate neîntreruptă de mai bine de 20 de ani, perioadă în care și-a consolidat reputația atât în privința calității lucrărilor de reparație efectuate, cât și în privința corectitudinii practicilor comerciale.”

https://www.g4media.ro/drept-la-replica-21.html

  

III.          CONCLUZII & RECOMANDARI

-       Mai intai, analizam cu atentie atat faptele descrise intr-un articol cat si gradul de tendentiozitate si intelesurile multiple ale opiniilor si faptelor prezentate.

-       Daca ajungem la concluzia ca a actiona prin solicitarea unui drept la replica genereaza mai multe beneficii decat neajunsuri, mergem mai departe si redactam textul.

-       Daca avem posibilitatea de a verifica textul si cu reprezentantii juridici ai companiei, este bine sa o facem.

-       Varianta finala a textului este insa responsabilitatea reprezentantului legal al companiei.

-       Este benefic ca textul sa fie foarte bine structurat:

o   Se incepe cu informatii despre articolul / materialul publicat: cand, unde, la ce ora, titlu, autor, preluari, etc.

o   Luam in calcul un limbaj / o formulare respectuoasa, diplomatica, simpla, concreta, convingatoare, nu doar corecta din punct de vedere juridic.

o   Se exprima dorinta noastra de a asigura o informare corecta.

o   Se specifica cadrul legal in baza caruia solicitam dreptul la replica.

o   Fiecare argument pe care dorim sa il dezbatem sa fie numerotat. 

o   Daca articolul este o greseala monumentala – cerem eliminarea articolului cu totul din mediul online. In caz contrar, solicitam doar publicarea dreptului nostru la replica.

o   Formulam o incheiere pe cat de ferma pe atat de diplomatica, ce are scopul de a ne asigura publicarea punctului nostru de vedere si totodata de a mentine o relatie profesionala bazata pe respect.

Desigur ca solicitarea publicarii dreptului la replica ar trebui sa aiba loc dupa incercarea de a aborda in mod direct telefonic sau in scris persoane cu responsabilitati manageriale carora le solicitam in mod informal corectarea articolului initial sau eliminarea integrala a acestuia de pe site-ul respectiv.

Interacțiunile de calitate vând cel mai bine pe Instagram

Istoria recentă a marketingului digital a demonstrat că Instagram este una dintre cele mai puternice platforme de socializare și unelte de promovare online, cu un potențial uriaș de atingere a publicului țintă. Cu peste un miliard de utilizatori activi lunar în întreaga lume, Instagram este a șasea cea mai utilizată aplicație mobilă.

Nu doar audiența masivă face din Instagram o platformă de marketing extrem de utilă, cât și faptul că platforma se bazează pe marketingul vizual. 

Marketerii care postează conținut vizual în mod regulat tind să asiste la o mai bună vizibilitate și implicare din partea publicului. Utilizatorii de social media adoră să distribuie conținut vizual și să interacționeze la rândul lor cu conținut vizual divers - distribuit de alte persoane sau branduri. 

Astfel că tot mai multe afaceri, indiferent de mărime sau notorietate, au decis să își promoveze produsele și serviciile pe acest canal, luptându-se permanent pentru atenția publicului vizat. 

Aici intervine dilema - cum te faci remarcat printre mulțimea imensă de competitori?

Cum îi faci pe oameni să interacționeze cu pagina ta de Instagram pentru a crea o relație favorabilă? 

Ca să obții un reach organic cât mai ridicat, e necesar să influențezi algoritmul în favoarea ta.  Algoritmul Instagram este cel care decide cui să afișeze conținutul postat – pe baza comportamentului anterior și intereselor specifice fiecărui utilizator de Instagram. 

Mecanismul din spate favorizează conturile cu activitate constantă și consistentă – cu cât petreci mai mult timp în acțiuni de engagement de calitate cu pagini relevante pentru audiența brandului tău, cu atât contul va fi ridicat mai sus în pagina de afișare – cu potențial de a fi văzut de mai multe persoane decât în mod normal. După acest principiu funcționează și secțiunea EXPLORE, de exemplu.

Ce reprezintă totuși, conceptul de engagement? Practic, este o unitate de măsură pentru interacțiunile în Social Media pe care le face publicul țintă cu o anumită pagină. Rata de engagement poate fi considerată un instrument de cuantificare a loialității comunității față de brand. Se traduce prin câte dintre persoanele cărora le-a fost afișat contul sub orice formă au interacționat, de fapt, cu acesta. Ecuația arată cam așa: engagement = engagement/followers. 

Potrivit Instagram, cele mai importante interacțiuni pentru clasamentul feedului sunt comentariile, aprecierile, reshare-urile și vizionările clipurilor, ceea ce este foarte util să știi pe măsură ce îți planifici conținutul scris și vizual.

Iată câteva strategii concrete pe care să le ai în vedere pentru creșterea indicatorilor de reach și engagement în Instagram: 

1.     Postează conținut valoros

Atrage atenția publicului prin conținut vizual uimitor – conținut atractiv care să prezinte interes, să acopere o nevoie imediată, să stârnească o emoție. 

 Alege subiectele cele mai atractive pentru audiența pe care o cauți și comunică-le într-o manieră estetică care captează atenția din prima secundă. 

Concentrează-te pe industria din care faci parte și nișează-te cât mai specific în funcție de caracteristicile afacerii tale. De exemplu, dacă ai o firmă de contabilitate, ar fi apreciat conținutul care educă publicul despre domeniul respectiv -  sfaturi despre cheltuieli, despre tooluri de emis facturi. Educă-ți publicul în domeniul în care activezi.

Din ce în ce mai apreciate sunt postările cu descriere mai lungă de 125 de caractere. Nu este o rețetă fixă când vine vorba de numărul optim de cuvinte,  importantă este calitatea textului. Asigură-te că prin textul postat oferi informații corecte, de valoare.  Textul trebuie să completeze elegant materialul vizual ales, împreună livrând același mesaj de impact. 

2.    Ține pasul cu trendurile 

Instagram evoluează permanent și introduce noi instrumente pentru a ține pasul cu celelalte aplicații care acaparează piața social media. Un exemplu concret este funcția Reels – născută după modelul de short video de la TikTok. 

Studiază cele mai noi actualizări și funcții de la Instagram și fii printre primii care utilizează noi metode de creare de conținut. Instagram va oferi întotdeauna celor mai recente funcții ale lor (cum ar fi Instagram Reels) un boost consistent pe partea de reach pentru a ajuta formatul să se propage cât mai intens în feedurile utilizatorilor. 

3.     Folosește hashtaguri de calitate

Puterea hashtagurilor pe o platformă dinamică precum Instagram nu trebuie subestimată. Hashtagurile potrivite și, mai important, relevante, te ajută să mărești plaja de posibili utilizatori interesați de oferta ta. Acestea trebuie private ca ni;te cuvinte cheie pentru un motor de căutare. 

Hashtagurile folosite trebuie să fie relevante pentru brand, industrie, produse, postările publicate și mesajul pe care încerci să îl transmiți. Alternează sintagmele folosite de sute de mii de oameni cu cele urmărite de sub 50.000 de persoane. 

Instagram permite adăugarea a 30 de # per postare, însă este indicat să nu le adaugi pe toate pentru a evita zona de spam. 

Axează-te și pe hashtagurile din trenduri dacă rezonezi și vrei să te alături. În perioada pandemiei, oamenii se încurajau reciproc să trateze cu responsabilitate pandemia adăugând sintagme precum #stayhome, #staysafe, #coronavirus. 

Cel mai recent exemplu despre amploarea unei mișcări puternice creionate în jurul unor întâmplări reale din lume este fenomenul #blacklivesmatter. 

 4.    Adaugă geolocation relevant pentru zona de activitate 

Când o postare are geotag, devine mai ușor de văzut pentru cei care locuiesc în zona vizată. Afacerile locale pot valorifica la maximum această etichetă de locație în postări și Stories pentru a interacționa cu alți utilizatori din vecinătate. 

Este un mijloc simplu și eficient de a crește interacțiunea cu utilizatorii din proximitate astfel încât să devii top of mind în nișa ta  - într-un anumit teritoriu. 

5.    Interacționează cât mai mult

Nu poți aștepta o rată mare de engagement dacă nu preiei inițiativa socializând cu alte conturi sau cu urmăritorii de pe pagină. Răspunde cu promptitudine și responsabilitate la toate mesajele primite - direcționează oamenii către departamentul de relații cu clienții dacă este cazul.

Nu neglija comentariile primite și oferă răspunsuri valoroase. 

Interacționează cu alte pagini similare din nișa ta și domenii conexe pentru extra vizibilitate. De exemplu, un brand de design interior ar trebui să socializeaze cu branduri din industria mobilierului, arhitecturii, branduri care comercializează articole pentru casă, electrocasnice, sfaturi de îngrijire a casei, sfaturi de amenajare, trenduri și inspirație design interior, și nu numai. 

Dedică zilnic minimum 10-15 minute pentru această activitate de community management - de preferat înainte și după ce publici o postare în feed pentru a stimula algoritmul. 

6.    Folosește Instagram Stories și opțiunea de Highlights 

Utilizatorii Instagram petrec zilnic aproximativ 28 de minute pe Instagram Stories. Fii prezent și tu în această secțiune pentru a mări șansele de interacțiune cu publicul. Este indicat să postezi în fiecare zi măcar 2-3 Stories de calitate. Un material bun începe în forță,  primele 2 secunde trebuie să fie captivante. Transmite un mesaj clar și îndeamnă la interacțiune. Poți folosi funcția swipe up (pentru conturile cu peste 10k followers) 

Indexează seturile de Stories pe profil în Highlights astfel încât vizitatorii să poată descoperi cât mai multe informații captivante și utile când ajung pentru prima dată pe profil. Astfel le va crește interesul față de brand și vor fi mai determinați să apese butonul de follow. 

7.    Îndeamnă comunitatea să interacționeze cu tine 

Simplul act de a ruga publicul să facă o acțiune – să dea click, swipe up, să scrie un comment sau să interacționeze în orice fel - crește șansa ca utilizatorii să fie mai deschiși la interacțiune. Apelurile la acțiune trebuie să fie ferme și convingătoare și, în același timp, să explice care este beneficiul imediat pentru individ. 

Cei mai mulți oameni se gândesc la CTA-uri doar din perspectiva promoțională,  cum ar fi „click aici pentru a cumpăra acum” sau „înscrie-te acum pentru a primi 10% reducere”. Însă un call to action poate încuraja publicul să efectueze un fel de acțiune precum un simplu „like la postare”.

Cel mai nou trend pe placul algoritmului Instagram este creiat prin funcția SAVE POST. Tot mai mulți influenceri roagă utilizatorii să salveze postarea pentru mai târziu ca să o poată găsi rapid în viitor când îi va fi de ajutor – ca un reminder. 

Setarea este similar cu funcția PINNED POST de la Pinterest – unde utilizatorul salvează articole ca să le (re)citească cu o altă ocazie. 

 Poate fi un antrenament video de la un instructor de fitness, o rețetă rapidă și sănătoasă de la un blogger de food, subiecte de gătit, sfaturi de modă de la un brand de haine, sfaturi tehnologice de la o firmă tech, make up, sport sau oricare alt interes. 

Pe Instagram, această setare este privată, nimeni nu va vedea ce postări a salvat utilizatorul X. Se poate monitoriza totuși numărul final de salvări de la o postare – din Insights. Astfel, îți poți forma o părere realistă despre cât de interesant și apreciat este conținutul pe care îl publici.  

8.   Când și de câte ori să postezi? 

Limitează-te la 1-2 postări pe zi și evită să comunici când nu ai un mesaj concret.  Lasă timp consumatorului să proceseze informațiile, evită zona de spam. Riști să îl obosești sau să îl plictisești, iar acesta nu va ezita să apese butonul unfollow. 

În ceea ce privește ora – mizează pe coordonatele din secțiunea insights și postează cu o oră mai devreme față de timpul la care e activ cel mai mare procent de urmăritori. 

9.    Inspiră și impresionează prin latura estetică

Surprinde cu o identitate vizuală unitară prin utilizarea filtrelor Instagram. Fiecare filtru are propriul său farmec și poate adăuga o încărcătură unică imaginilor. Alege 2-3 filtre pe care să le folosești cu exclusivitate. 

În acest sens ajută și temele prestabilite pe baza campaniilor de comunicare curente – structurate pe seturi de culori, tematici precum Crăciun, Black Friday sau povești tematice. 

Pe Înstagram, conținutul vizual de calitate are prioritate, fără îndoială; de aceea un bun profesionist va evita folosirea materialele foto și video la rezoluție slabă. Nu trebuie neglijate nici formatele bannerelor și clipurilor publicate pentru a te asigura că respectă cerințele tehnice de publicare. Conținutul creat în mod corect, comunicat în mod coerent și promovat cu tact  - întotdeauna va triumfa în rețelele sociale. 

10. Organizează concursuri cu premii relevante

Giveaway-urile reprezintă o tactică din ce în ce mai utilizată pentru creșterea comunității de Instagram datorită condiționării de follow pentru participare. Deseori, mecanismul este dublat și cu cerința de a da tag către alte conturi de Instagram. În acel punct de interacțiune din ce în ce mai intense într=o scurtă perioadă de timp, contul beneficiază de extra vizibilitate, aka reach organic. Cu alte cuvinte, concursurile vin cu oportunitate excelentă de a atrage utilizatori noi pe pagină și a îndemna la interacțiune cu brandul tău.  

Nu uita necesitatea de a monitoriza constant rezultatele înregistrate pentru a le analiza în detaliu. Astfel vei extrage informații utile pentru optimizarea eficientă a strategiei de comunicare pe Instagram.  

Dacă ai nevoie de suport din partea unei echipe de specialiști cu rezultate palpabile, te așteptăm să ne povestești despre afacerea ta!  

Cei patru piloni ai fundației unei campanii memorabile de marketing în 2021

Pandemia a schimbat fundamental comportamente și, printre altele, inclusiv modul în care privim o reclamă. Oamenii doresc să vizualizeze un conținut care le îmbogățește viața și le oferă o experiență plăcută. De aceea, pentru a te asigura că vei dezvolta o campanie de marketing autentică și semnificativă, este vital să găsești un echilibru între interesele publicului și valorile din spatele afacerii tale. 

Crearea unei campanii de marketing de succes a presupus întotdeauna îmbinarea mai multor strategii și o echipă bine sudată. Totuși, există câteva aspecte care pot să fie definite drept „cei patru piloni” ai fundației unei campanii de top în 2021 – un an al provocărilor economice și al speranței de revenire la „normalul” vieții sociale așa cum eram obișnuiți cândva. Pe scurt, „cei patru piloni” ar putea fi enunțați astfel: 

1.    Crează un conținut memorabil

2.    Simplitatea este cheie

3.    Fii autentic

4.    Crează un mesaj puternic

1. Crează un conținut memorabil... Cu adevărat memorabil... Oamenii au aflat în pandemie că fraza „viața e scurtă” poate să fie ceva mult mai concret de cât ne-am imaginat... Oamenii nu mai au timp de banalități, clișee, fraze „goale”, dar „răsunătoare”... Ei vor să fie implicați în societate, vor să simtă că pot face o diferență. 

Un conținut memorabil nu va rămâne însă fără urmări, pro și contra, de aceea este vital să lucrezi cu o echipă de profesioniști care să te ajute să evaluezi corect riscurile pentru afacerea ta. Curajul atrage, dar, evident, stârnește și valuri.

Un exemplu în acest sens a fost campania „Belive” („Crede”) de la Gilette, cu sloganul: „The best men can be” („Să fim cei mai buni bărbați”). Mesajul clipului este că bărbații ar trebui să își ceară socoteală unul altuia atunci când au o atitudine necorespunzătoare și să se preocupe mai mult de exemplul pe care îl oferă copiilor, „viitorii bărbați.”

Campania Gillette care trata teme precum bullying-ul, mișcarea #MeToo și masculinitatea toxică a împărțit în două opinia publică. Clipul postat pe canalul oficial de YouTube al brandului a strâns aproape 3 milioane de vizualizări în nu mai puțin de două zile. Răspunsul publicului la campanie a fost, cum era de așteptat, unul mixt: unii au lăudat inițiativa companiei, alții au spus cănu vor mai cumpăra produsele vândute sub acest brand, acuzându-l de „propagandă feministă”.

Ceea ce face această campanie să fie cu adevărat memorabilă este tocmai conținutul inedit. Gillette își recunoaște public „neajunsurile” și recunoaște că ei au făcut parte din problemă. La începutul reclamei, este afișat vechiul slogan publicitar: „Cel mai bun lucru pe care un bărbat îl poate obține” și apoi chiar această frază este „supusă judecății publice”, ajungând să fie întoarsă, regândită, reevaluată. Clipul este un proces la care toți privitorii sunt jurați.

Primul pas către schimbare și îmbunătățire este recunoașterea punctelor slabe și a eșecurilor din trecut, pentru a merge mai departe cu forțe proaspete. Gillette a decis să se schimbe în viitor și să promoveze „cei mai buni bărbați care pot fi”. Campania lor de marketing digital a rămas cu adevărat „memorabilă”.

2. Simplitatea este mai bună – Pandemia ne-a adus aminte cât de importantă este sănătatea, un lucru pentru care nu eram neapărat recunoscători înainte. Ceva banal pentru un om poate să fie o problemă majoră pentru altul. Spre exemplu, vederea normală...

Implicarea companiei în problemele de sănătate este un principiu de marketing simplu, dar mereu impresionant. Atunci când corporațiile iau inițiativa de a stimula progresul și îmbunătățirea calității vieții persoanelor defavorizate se creează automat o simpatie față de brand-ul respectiv. LEGO a făcut exact acest lucru cu noul lor produs, LEGO Braille Bricks (Lego cu piese Braille pentru nevăzători).

3. Fii autentic – Iar pentru aceasta trebuie să-ți pese cu adevărat de problemele oamenilor, de frământările, visurile și grijile lor. Un client de durată se câștigă prin încredere.

Convingătoare și bazată pe o „poveste”, campania de marketing Reebok intitulată „25.915 zile” a demonstrat cât de puternică poate fi crearea unei conexiuni emoționale adevărate cu publicul. 25.915 zile simbolizează durata medie de viață a unei ființe umane. Campania subliniază astfel  importanța de a ne trăi fiecare zi a vieții la maximum, de a ne bucura de lucrurile mărunte. Cu alte cuvinte, sloganul Reebok spunea: „onorați corpul care vi s-a dat”, iar acesta este cel mai bun îndemn de a face sport și de a cumpăra echipamentul adecvat.

4. Crează un mesaj puternic – Încearcă să găsești modalități de a crea conexiuni puternice cu publicul tău țintă și de a produce campanii de marketing digital de înaltă calitate care săevidențieze valoarea brand-ului tău în viața consumatorului sau a publicului.

Steve Jobs a oferit o prezentare cu un mesaj direct și puternic în 2007, atunci când a spus că iPhone-ul este un comunicator pe internet, un telefon și un iPod, toate incluse într-un singur device / instrument. Ceva similar cu produsele cosmetice „all in one” sau cu oferta la hoteluri „all inclusive”... doar că în domeniul tehnologiei. 

Apple a înțeles că publicul lor râvnea la un produs tehnologic de tipul „all inclusiv”, iar campania de promovare a iPhone-ului este ea însăși „o poveste de succes”, una dintre cele mai cunoscute din istoria recentă a marketing-ului.

65% dintre femei s-au confruntat în perioada pandemiei cu mai multe responsabilități casnice și 33% cu un volum mai mare de muncă

65% dintre femeile care au avut un job cu normă întreagă în perioada pandemiei s-au confruntat, paradoxal, cu mai multe responsabilități casnice și 33% cu un volum mai mare de muncă, arată un studiu Deloitte la care au participat aproximativ 400 de femei din nouă țări, la nivel global. Dintre femeile participante la studiu, majoritatea sunt căsătorite și au cel puțin un copil.

Aproximativ 82% din respondenții studiului au declarat că rutina zilnică le-a fost perturbată de criza pandemică. 70% dintre femeile chestionate sunt, de asemenea, îngrijorate cu privire la impactul pe care schimbările resimțite profund în ultimul an le-ar putea afecta șansele de a avansa în carieră. Din acest motiv, majoritatea participantelor la studiu simt nevoia de a fi mai mult la muncă, de a fi tot timpul „disponibile la muncă”. În această categorie se includ, conform sondajului, 53% dintre femeile care nu au responsabilități față de alte persoane și un procent ridicat de  44% chiar și printre cele care au astfel de sarcini.

Se ridică întrebarea dacă angajatorii din România sunt dispuși să caute soluții pentru a răspunde dificultăților cu care se confruntă femeile în această perioadă ? Evident, depinde de angajator și de politica sa de HR. De la companii multinaționale la start-up-uri, până la urmă fiecare manager își gândește propriul plan de HR în funcție de obiectivele de business pe termen mediu și lung. De cele mai multe ori, deși empatia umană are un rol important în toate relațiile sociale, cifrele „dictează”, iar până la urmă productivitatea unui angajat se contabilizează în „rezultate” concrete. 

Reorientarea profesională în business-ul post-pandemie

Ce poate să facă, în acest caz, angajatul și, în mod special angajatul femeie? În primul rând, se recomandă o auto-evaluare exactă și „la rece” a capacităților profesionale reale, concrete ale unei persoane, dincolo de diplome și recomandări. Parafrazând, este greu să fii soprană la operă dacă nu ai voce, oricâte lecții de canto ai urma. 

Este bine ca un viitor angajat, un candidat pentru un job să se intereseze cât mai mult de firma în care ar vrea să lucreze sau de domeniul spre care vrea să se reprofileze. În general, candidații români se tem să fie prea iscoditori despre o companie sau o echipă în care ar vrea să intre, iar de multe ori ajung să constate că s-au trezit prinși în job-ul nepotrivit pentru ei sau nu au făcut față pe termen lung sarcinilor de serviciu. Atunci intervine dureroasa „trezire la realitate” și, din păcate, se pot instaura chiar complexe adânci de nesiguranță, lipsă de încredere în sine profesională sau, mai rău, depresie. Un vechi proverb românesc spune „decât codaș la oraș, mai bine-n satul tău fruntaș”. Evident, acest lucru nu înseamnă să te sperii de noutate, cum ar fi, spre exemplu, evoluția rapidă a tehnicii, ci să te axezi pe valorificarea la maximum a potențialului tău natural, a calităților profesionale pe care le ai deja, precum și pe dobândirea de skill-uri noi, care să te ajute să progresezi cu adevărat în domeniile care ți se potrivesc.